330-skvadronen
330-skvadronen

Må redde stadig flere med psykiske problemer

Antall redningsaksjoner på land økte med 14 prosent i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt hadde Hovedredningssentralen for Sør-Norge en økning i antall hendelser på 3,5 prosent i 2009.

Antallet leteaksjoner på land var 1014. Det er en økning på hele 14 prosent.

Psykiske problemer

Redningsinspektør Stein Solberg opplyser at rundt 50 prosent av de som blir meldt savnet har psykiske problemer.

– Vi har ikke fått tid til å analysere alle aspektene av de ulike data enda. Men ser vi ut fra tidligere erfaringer tilsier det at rundt halvparten av de vi leter etter, har en eller annen form for psykiske problem sier redningsinspektør Stein Solberg til tv2nyhetene.no.

Vil ikke bli funnet

Tallet på antall hendelser hvor Hovedredningssentralen er involvert har vært stigende hele tiåret. Innenfor de ulike kategoriene er det hendelser på land som har økt mest det siste året, fra 1286 i 2008 til 1523 i 2009.

– Vi har lav terskel for å igangsette søk i alle kategorier hendelser. Noen ganger er det så enkelt at en person har overvurdert seg selv og kanskje bare er i stand til å gå den ene veien av en planlagt tur. Men søk omfatter også personer som nødvendigvis ikke ønsker å bli funnet, sier Solberg.

Bildet viser en oversikt over leteaksjonene Hovedredningssentralen for Sør-Norge rykket ut på i 2009. (Foto: Hovedredningssentralen i Sør-Norge)

– Bør følges opp

Hovedredningssentralens jobb er å koordinere innsatsen for å berge menneskeliv, samt å dokumentere der hvor redningstjenesten er involvert.

– Det er ikke vårt ansvarsområde å drive med forebyggende arbeid innenfor de ulike involverte grupperinger, men vi stiller gjerne data til disposisjon for de med slikt ansvar, sier Solberg.

– Andre offentlige aktører bør benytte seg av våre data som omfatter ett betydelig antall hendelser, analysere disse og eventuelt igangsette tiltak. At en så stor andel av de vi leter etter har en eller annen form for psykiske problem, er noe helsevesenet bør ta tak i, sier Solberg.

Hovedredningssentralen Sør-Norge på Sola sitt ansvarsområde på land er hele Sør-Norge til grensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland fylke. Rundt 90 prosent av norges befolkning bor i dette området.

Totalt hadde Hovedredningssentralen for Sør-Norge 4495 hendelser i 2009. 52 prosent av hendelsene er sjørelatert, 34 prosent land og de resterende fordeler seg på luft, ambulanse og diverse.