Det er mørketid på Svalbard nå. (Foto: Wikipedia.com)
Det er mørketid på Svalbard nå. (Foto: Wikipedia.com)

Ekstremt varm desember på Svalbard

Kaldt i desember sier du? Bare de siste dagene, og slett ikke alle steder. Her finner du alt om været den siste måneden i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Desember sluttet kaldt, men starten på måneden var såpass mild at middeltemperaturen ikke ble så mye mer enn en grad lavere enn normalt.

Dette treet utenfor Drøbak står fortsatt fint og julepyntet 30. desember. (Foto: Terje Bendiksby / Scanpix)

Enkelte steder nord på Østlandet var det to tre grader kaldere enn vanlig, mens Finnmarksvidda fikk det nesten to grader varmere enn normalt.

Svalbard er det store unntaket.

I Longyearbyen var middeltemperaturen hele åtte grader høyere enn normalt!

Også november var svært varm lengst nord. Bjørnøya og Barentshavet mellom Svalbard og Nordkapp opplevde den varmeste november siden målingenen startet i 1921.

Tørt

Desember var en tørr måned i det meste av landet. Østlandet fikk litt mer nedbør enn vanlig, mens de fleste steder fikk mindre enn halvparten av normal nedbør.

I Saldal i Nordland falt det fattige 1 millimeter totalt.

Lavtrykk

I første halvdel av desember dirigerte lavtrykk nær De brittiske øyer mild sørøstlig luft inn over hele landet. Vindretningen gjorde det tørt Midt- og Nord-Norge, mens Sørlandet fikk mye gråvær og regn.

maanedsgrafikken_desember09

I midten av måneden fikk vi en forsmak på den kulden som preget slutten av måneden. Da bygde det seg opp et høytrykk i Nordsjøen og over Midt-Skandinavia, og vi fikk det pent og svært kaldt en kort stund. Den laveste temperaturen ble målt disse dagene, med -36,8 grader på Røros den 18. desember.

Julesnøen

Den 18. og 19. desember kom julesnøen.

Et lavtrykk som utviklet seg ved Svalbard tok en uvanlig kurs, og beveget seg sørover i Norskehavet, og senere inn i Nordsjøen.

Lavtrykket hadde med seg kald luft fra nord, og snøbyger.

Så langt var det bare kommet snø nord på Østlandet, men disse dagene ble mye av landet pyntet med hvit og fin julesnø.

Snøværet førte til kaos i trafikken både østafjells og sør på Vestlandet. Spesielt i Stavanger-området falt det mye snø, mer enn på flere tiår.

På julaften lå det bare noen få centimeter med snø fra Sognefjorden og nordover til Troms, og enkelte steder var det helt snøfritt. I romjulen kom snøen også til disse områdene.

Kaldt

Dagene før nyttår var skikkelig kalde. Ned under -30 grader i innlandet østpå.

Noen steder må en 5-10 år tilbake i tid for å finne en så kald slutt på året.