toyen (Foto: Montasje)
toyen (Foto: Montasje)

Her er lydopptakene fra Tøyendramaet

Opptak fra politiets samband viser hva som skjedde de kaotiske minuttene før ambulansepersonellet skulle hente kvinnen som døde på Tøyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag havnet en familie på Tøyen i Oslo i basketak med politiet da ambulansepersonell følte seg truet.

En kvinne i 60-årene ble hjertesyk, og på utsiden av bygården skal ambulansepersonellet ha blitt møtt av medlemmer av kvinnens familie som de oppfattet som truende.

Døde av hjertesvikt

Kvinnen ble kl. 11.54 erklært død som følge av hjertesvikt, 23 minutter etter at AMK-sentralen skal ha fått den første meldingen. Kvinnens familie mener ambulansen kom for sent til boligen hvor den eldre kvinnen hadde fått et illebefinnende.

AMK på sin side sier det var vanskelig å oppfatte nøyaktig hvor kvinnen befant seg. Ambulansepersonellet som rykket ut sier også at familien til kvinnen oppførte seg truende overfor dem.

Meldingene som gikk over politiets samband forteller om dramatiske minutter før ambulansepersonellet kom seg inn i bygården.

Opptakene viser at det var politifolkene på stedet som først startet gjenopplivningen av kvinnen.

Trykk på «Play»-knappen til høyre for hvert av klokkeslettene for å høre politiets samtaler:

11.43: Kjører du raskt bort til Jens Bjelkes gate, der møter du ambulanse. De er der for å hjelpe en syk, eldre kvinne. Men svigersønnen har satt seg litt til motverge, han er truende og oppfører seg veldig vanskelig mot ambulansepersonellet, de vil ikke gå inn (...) det var så mye støy og bråk for AMK som hadde innringer på tråden, at de ikke vet om det er oppgang A, B, C eller E. Men se etter en ambulanse i første omgang.

3087529

11.46: AMK har fått melding om at det kom en bil med krakilske pårørende mot ambulansen. De står ute og venter, og jeg har ikke noe mer om situasjonen nå.

3087396

11.47: Du er sikker på at det er riktig nummer? (...) Ja, det var det jeg fikk i første omgang, og det var det jeg spurte om. Jeg kan ta en dobbeltsjekk (...) Ja, gjør det. Vi har banket på i begge oppgangene, og det er ingen som gir seg til kjenne. Ambulansen står utenfor nummer 34.

3087438

11.49: Ser du noe? (...) Det er folk som peker, det er en annen politibil her og det er mye ambulanser (...) ropt ut og kommet med drapstrusler både mot ambulansepersonell og politi (...) Vi går inn nå.

3087406

11.50: Er det så at ambulansepersonellet er inne? (...) Det vet vi ikke, for det har vært kaos, for å si det slik, opp mot AMK og meldinger (...) Vi er to stykker på utsiden, og de sier at det ligger en syk kvinne inne. Vi ser ingen ambulanse rett utenfor (høyt skrik høres i bakgrunnen) Du ser ingen ambulanse der? (...) Det er mye folk, og mye skrik og skrål, så vi kan godt få en bil til.

3087407

11.52: Vi begynner å få kontroll på utsiden nå, men litt uvisst hva som skjer inne. Vi har ikke sett noen ambulanse på stedet ennå.

3087408

11.54: Er det mulig for ambulansen å kjøre fram, eller skal de vente?

3087409

11.54: Det er nok et dødsfall, dette. For familien er dette veldig, veldig tungt.

3087410

11.54: Jeg skjønner at det er litt hektisk her nå, men vet du om ambulansen kan komme framover? (...) Ja, få fram ambulansen (...) Det er mottatt, da kommer de.

3087411

11.54: Få ambulansen til å skynde seg og komme kjapt inn, første etasje til venstre.

3087500

11.55: Inni leiligheten er det kontroll, kan bare få inn ambulansen (...) Det er mottatt, AMK er varslet, de skulle få folkene sine fort fram.

3087501

11.56: Jeg skjønte det som at det var inne de ønsket ambulansen? (...) De ønsket ambulansen inne, eller ihvertfall personalet med utstyr, første etasje til venstre (...) Første etasje til venstre, vi holder på med gjenopplivning nå.

3087423

Helsetilsynet har bedt om tilbakemelding fra AMK-sentralen ved Ullevål universitetssykehus for å få vite hva som ble sagt i telefonen i forkant av utrykningen.

Assisterende ambulansesjef Anders Halden sier til TV 2 at han beklager det tragiske utfallet. Men han kan ikke se at ambulansepersonellet har gjort noen feil i denne saken.