Einar Lunde sier opp etter 40 år i Dagsrevyen.  (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .)
Einar Lunde sier opp etter 40 år i Dagsrevyen. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .)

Einar Lunde slutter i protest

NRK-veteranen tas trolig av luften med øyeblikkelig virkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK-profilen Einar Lunde (66) har sagt opp sin stilling som anker i Dagsrevyen. Årsaken skal ifølge Dagbladets papiravis være uenighet rundt Lundes engasjement som foreleser og såkalt «kjentmann» for Temareiser Fredrikstad.

Endret reglementet

På bakgrunn av Lundes kjennskap til Sør-Afrikas kultur og historie, har han ledet norske turister på besøk til landet siden 2002. Dette skal ikke ha vært populært hos ledelsen i NRK. Ifølge Lunde kom det i 2003 en formulering om at oppdrag på temareiser kunne tillates.

Nå er imidlertid formuleringen endret, og også denne type foredrag og reiseledelse har blitt ulovlig.

Ifølge Dagsrevyen-ankeret ble han varslet om at det ville få «personalmessige følger» om han valgte å fortsette å påta seg oppdrag for Temareiser Fredrikstad.

Sa opp før jul

Dette fikk 66-åringen til å se rødt. Han sier til Dagbladet at han valgte å si opp noen dager før jul.

– Jeg har hatt en vanvittig stor klump i halsen. Jeg har hatt en utrolig flott arbeidsplass, med masse fine oppgaver, og har virkelig ønsket å jobbe til 2013, når jeg fyller 70 år, sier han til avisen.

Han forteller at hans siste arbeidsdag vil være i september.

Tas av skjermen

Etter det TV 2 har grunn til å tro, vil Lunde tas av skjermen med øyeblikkelig virkning. Det er vanlig praksis i TV-bransjen at fast ansatte programledere ikke kan ha andre arbeidsgivere.

En liknende situasjon oppsto da Frithjof Wilborn sluttet i TV 2 høsten for to år siden. Det hadde da vært en lengre kontrovers mellom Wilborn og ledelsen rundt programlederens engasjement utenfor TV 2.

TV 2 kjenner til at Einar Lunde har fått flere advarsler fra ledelsen om at han som programleder ikke kan ha andre arbeidsgivere enn NRK.

Nyhetsredaktør Jon Gelius ville ikke kommentere saken overfor tv2nyhetene.no onsdag morgen.

– Truet ikke med sparken

NRK-direktør Per Arne Kalbakk sier til tv2nyhetene at han beklager at Einar Lunde sier opp.

– Det kom som en overraskelse på meg da jeg ble oppringt i går. Einar Lunde er en flott profil, og jeg synes det er beklagelig at han skal slutte.

Vil han bli tatt av lufta med øyeblikkelig virkning?

– Det kan jeg ikke si noe om nå. Jeg skal senere i dag ha et møte med Jon Gelius og Einar Lunde.

Han sier til Dagbladet at personalreglementet i NRK er tydelig på at medarbeidere i nyhetsavdelingen ikke skal påta seg denne typen oppdrag. Men ifølge NRK-direktøren har ikke Einar Lunde blitt truet med å få sparken.

Han mener at dersom Lunde hadde fortsatt med oppdragene, ville det vært å regne som et brudd på personalreglementet.

– Men det normale er at man får en advarsel. Jeg understreker at jeg sier det på generelt grunnlag, så langt kom vi ikke i denne saken.