Margaret Chan  (Foto: PETER PARKS/AFP)
Margaret Chan (Foto: PETER PARKS/AFP)

WHO-presidenten har ikke tatt svinevaksine

– Men jeg skal ta den snart, sier Margaret Chan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vaksinen mot H1N1-viruset har vært tilgjengelig siden oktober i de fleste land. Advarslene og skepsisen mot vaksinen har vært økende, men både helsemyndigheter verden over og Verdens Helseorganisasjon (WHO) har anbefalt alle å ta vaksinen.

Fulgte ikke eget råd

De aller fleste fulgte rådet og har latt seg vaksinere. Men ennå gjenstår det noen uvaksinerte. Blant dem er WHOs egen generaldirektør, Margaret Chan. Det innrømmet hun selv på en pressekonferanse i Geneve tirsdag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg skal ta den snart. Jeg er litt mer rolig, men jeg vil aldri slappe helt av, sier Chan.

Overraskende nok er hun dermed en av dem som ikke har fulgt sin egen organisasjons helseråd. Mange av hennes medarbeidere har derimot fulgt rådet og latt seg vaksinere.

Pandemi-ekspert

Før hun ble utnevnt som WHOs leder, var Margaret Chan leder for avdeling innen WHO som overvåker og bekjemper smittsomme sykdommer, og generaldirektørens stedfortreder for beredskapsområdet influensapandemier.

Hva som har hindret henne i å ta den omdiskuterte vaksinen fram til nå er uvisst.

På hell

På verdensbasis er 1,5 millioner mennesker i nesten 200 land bekreftet smittet av svineinfluensa. 11.500 er døde som følge av sykdommen, men ting tyder på at spredningen er på hell etter at det omfattende vaksineringsprogrammet ble igangsatt verden over.

– Det er fortsatt for tidlig å si at vi er kommet til veis ende for denne pandemien. Vi vil fortsette å overvåke utviklingen de neste seks til tolv månedene, sier den uvaksinerte generaldirektøren.