BYRÅKRATI: I 2005 ble det brukt drøye 16 milliarder kroner på administrasjonen i landets 430 kommuner og 18 fylkeskommuner. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
BYRÅKRATI: I 2005 ble det brukt drøye 16 milliarder kroner på administrasjonen i landets 430 kommuner og 18 fylkeskommuner. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Fett honorar til fondsstyre

Styret i Hejes fond fikk 4,2 millioner, mens fondet utbetalte 5,9 millioner til økonomisk vanskeligstilte.

Fondet etter den norske OL-vinneren Arnfinn Heje kan være systematisk tappet gjennom 20 år, skriver Aftenposten. Nå reagerer Stiftelsestilsynet.

Pengene fra fondet skulle gå til studenter og fattige, og tusenvis har nytt godt av utdelingene fra Lise og Arnfinn Hejes fond de siste 50 årene. Men den største enkeltutdelingen har styret bevilget seg selv i form av styrehonorar.

Tok ut 50 millioner

En ny gransking av forholdene viser at de to styremedlemmene i fondet tok ut til sammen over 50 millioner kroner (i 2005-verdi) i honorarer fra 1989 til 2005.

Nå har Stiftelsesstyret nedsatt et settestyre for stiftelsen, som flere ganger tidligere har vært i søkelyset for sine høye styrehonorarer.

– Dette kan aldri ha vært meningen fra Hejes side, sier advokat Jeppe Normann i settestyret.

OL-mester

I 1989 ble styregodtgjørelsen 12,8 millioner kroner, nesten seks ganger mer enn det stiftelsen delte ut til formålet. I 2005 utbetalte de to styremedlemmene 4,2 millioner kroner i godtgjørelse til seg selv, mens fondet ubetalte 5,9 millioner kroner til 700 søkere.

Kapitalen i fondet til OL-vinneren Arnfinn Heje (vant OL-gull i seiling i Stockholm i 1912 som mannskap på 12-meteren «Magda IX»), er på totalt rundt 200 millioner kroner.

Forretningsfører og styremedlem i Hejes Fond, advokat Harald Røer, sier til avisen at det eneste de kan kritiseres for, er å ha fulgt vedtektene i gode og dårlige tider.

(©NTB/TV 2)