Pengene som skulle gå til et gatebarnprosjekt i Pakistan, har ikke kommet dit de skulle.  (Foto: Diya)
Pengene som skulle gå til et gatebarnprosjekt i Pakistan, har ikke kommet dit de skulle. (Foto: Diya)

Lurte Norad trill rundt

Korrupt samarbeidspartner puttet mer enn halvparten av prosjektpengene i egen lomme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske myndigheter sponset et skoleprosjekt mot barnearbeid i Pakistan. Men en korrupt samarbeidspartner puttet mer enn halvparten av pengene i egen lomme – istedenfor å gi dem til barnas foreldre.

Hjelpe barnearbeidere

Hadi Lile og Ummear Khan startet organisasjonen Diya. På urdu betyr det et «lys i mørket». Planen deres var å gi barnearbeidere i Pakistan en utdannelse ved hjelp av støtte fra NORAD. I 2005 fikk de 350.000 kroner til å starte arbeidet.

– Prosjektet gikk ut på å starte en skole i Pakistan hvor barn kunne gå gratis på skole og samtidig få et stipend, sier leder av Diya, Ummear Khan.

Resultatet ble at 100 barn som jobbet som barnearbeidere fikk en skoleplass i januar 2006. Som kompensasjon skulle barnas foreldre få 1200 rupees (vel 80 norske kroner) i måneden.

Bra start

En lokal organisasjon i Pakistan, ANCE, fikk ansvaret for å dele ut pengene fra NORAD. Organisasjonen hadde blant et samarbeid med Redd Barna i Sverige og ble anbefalt av både Unicef og lokale myndigheter. I to år så alt bra ut.

– Alle rapporter, alle revisjonsrapporter, alle papirer var plettfrie. Det var ingenting som tydet på at her var det noe galt, sier styremedlem i Diya, Hadi Lile.

Men da ildsjelene fra Norge reiste på et overraskelsesbesøk til Pakistan i 2008 og intervjuet barna hver for seg fikk de se en annen virkelighet.

– Gjennom samtalene kom det frem at de ikke fikk så mye stipend som de var berettiget til. Mange fikk bare 500 rupees (34 kr) i stipend. Egentlig skulle de ha 1200, sier Hadi Lile.

Trist sak

Etter hjemkomsten varslet Diya umiddelbart norske myndigheter. NORAD hadde tross alt gitt 1,2 millioner kroner til prosjektet. Siste utbetaling var i første halvdel av 2008.

– Dette var et godt prosjekt. Det var en innsats for at annen generasjonsinnvandrere skulle hjelpe sine egne i det opprinnelige hjemlandet. At det gikk galt, at noen utnyttet den situasjonen synes jeg er veldig trist, sier informasjonsdirektør i NORAD, Eva Bratholm.

En uavhengig gransking viser at den lokale organisasjonen også jukset med klær. Istedenfor to uniformer fikk barna bare en uniform. Det var revisjonsselskapet BDO Ebarhim & Co som gjennomførte undersøkelsen som konkluderte med omfattende korrupsjon i ANCE.

Ukjent fremtid

Nå er det uklart om de tidligere barnerabeiderne i det hele tatt går på skole.

– Det er det verste. Nå er utbetalingene stanset. Dette var jo barn som lider under verste form for barnearbeid. Hva som skjer med dem er også uavklart, sier Eva Bratholm i NORAD.

Diya vurderer både politianmeldelse og rettslige skritt mot den pakistanske organisasjonen for å få pengene tilbake.