vaksinemontasje
vaksinemontasje
Tove Rødland fortviler etter at hun har hatt metallsmak i munnen i to måneder. (Foto: TV 2)
Tove Rødland fortviler etter at hun har hatt metallsmak i munnen i to måneder. (Foto: TV 2)

Frykter at sprøyten har skadet henne for livet

Har kun metallsmak i munnen etter at hun ble vaksinert mot svineinfluensa.

Dagen etter at Tove Rødland tok svineinfluensavaksinen begynte alt å smake metall. Det er gått to måneder siden nå, men hun har fortsatt hele tiden et kraftig ubehag. Enkelte dager opplever hun også at hun får metallsmak i munnen av å snakke.

Føler seg forgiftet

– Jeg føler meg som forgiftet. Det er ingenting som hjelper mot den intense vonde smaken, sier hun.

Mat forverrer metallsmaken i munnen til  Tove Rødland. Hun sier situasjonen går kraftig ut over humøret hennes.
Mat forverrer metallsmaken i munnen til Tove Rødland. Hun sier situasjonen går kraftig ut over humøret hennes.

– Jeg kunne like godt spist fuktet papp. Vanlig mat er helt smakløst, bortsett fra den intense metallsmaken.

Hun forteller at smaken ikke går bort.

– Jeg får ikke en time pause. På skikkelige dårlige dager er det forferdelig å snakke også. Jeg får metallsmak i munnen når jeg snakker.

20 tilfeller

Statens legemiddelverk har registrert tre tilfeller der det har oppstått redusert smaks- og luktesans.

Videre er det om lag 20 tilfeller der det er meldt om metallsmak, men disse går som oftest over etter en stund, sier Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

– Vi har per i dag ikke noen gode forklaringer på disse bivirkningene, sier Madsen til tv2nyhetene.no

Savner oppfølging

Etter to måneder venter Tove fortsatt på å få nevrologisk undersøkelse. Hun savner oppfølging for de som har fått bivirkninger.

– Jeg er bekymret. Hvor lenge skal dette vare? Vil det vare for alltid? sier Tove.

Tove forteller at hennes tilstand er utrolig slitsom, og preger humøret hennes i stor grad.

Tove Rødland og Silje Marie Våtvik finner trøst i felles problemer etter å ha tatt svineinfluensavaksinen. (Foto: Privat)
Tove Rødland og Silje Marie Våtvik finner trøst i felles problemer etter å ha tatt svineinfluensavaksinen. (Foto: Privat)

Leste om lignende tilfelle

Tove skjønte først ikke hva det var som hadde rammet henne, men det gikk et lys opp for henne da hun leste på Nettavisen om Silje Marie Våtvik som hadde fått de samme bivirkningene.

Men da hun tok kontakt med fastlegen og det lokale smittevernkontoret skal hun ha fått beskjed om at de ikke kjente til denne bivirkningen. Noe som førte til at Tove måtte vise fastlegen en nettartikkel om Siljes tilfelle.

Tok kontakt

– Den eneste jeg føler jeg har fått hjelp av, er av Silje. Hennes historie hjalp meg å skjønne at dette kunne skyldes vaksinen, sier firebarnsmoren som i det siste har hatt jevnlig kontakt med Tromsøkvinnen som periodevis bor på Svalbard.

Tove Rødland beskriver situasjonen hun er i nå, som helt absurd. Hun måtte ta en sykemelding i forrige uke.

Silje Marie Våtvik fikk vaksinen to dager før Tove Rødland, og sier til TV 2 at hun ennå ikke har fått tilbake smaks- og luktesansen, men at hun har merket små forbedringer den siste tiden.

– Hvis jeg salter julematen godt nok, tror jeg nok at jeg skal klare å smake noe, sier 30-åringen på telefon fra Longyearbyen, der hun jobber.

Sjokkert over manglende hjelp

Silje har hatt jevnlig kontakt med Tove helt siden Tove kontaktet henne. Hun er ikke akkurat imponert over hvordan helsevesenet har behandlet Tove, og må selv vente til slutten av januar for en utredning.

– Jeg er sjokkert over at Tove ennå ikke har fått den hjelpen hun trenger, sier Våtvik.

Silje hadde ikke trodd at det skulle være så vanskelig å få hjelp, og står nå i sykehuskø uten å få oppfølging i ventetiden.

Etter at hun mistet smaks- og luktesans, ble hun sykemeldt i flere uker. Hun klarte ikke å få i seg mat, og for å vise familien hvor ille det var fatt, drakk hun sitronkonsentrat og eddik foran dem for å vise at hun ikke smakte noen ting.