På grunn av snøkaoset kolliderte flere biler på E6 lørdag. (Foto: Hansen, Dan Åsen/SCANPIX, © jk)
På grunn av snøkaoset kolliderte flere biler på E6 lørdag. (Foto: Hansen, Dan Åsen/SCANPIX, © jk)

Færre alvorlige trafikkulykker enn på 50 år

2009 ser ut til å bli et år hvor antallet drepte og hardt skadde i trafikkulykker ender lavere enn på 50 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil i år har trafikken på norske veier kostet 17 færre liv enn 2008, og antallet hardt skadde er redusert med nærmere 13 prosent. I 2009 vil statistikken trolig vise i underkant av 1000 hardt skadde og 220 drepte.

Laveste antall på 50 år

– Dette vil i så fall gjøre 2009 til året med lavest antall drepte og hardt skadde siden tidlig på 1950-tallet, til tross for at trafikken nesten er tidoblet. Selv om juletrafikken beklageligvis tar flere liv hvert år, er dette klare tegn på at vi er på rett vei, sier leder Finn Harald Amundsen i Statens vegvesens trafikksikkerhetsseksjon.

Fortsatt står utforkjøringer og møteulykker for 80 prosent av dødsfallene, men antallet utforkjøringer er klart redusert fra i fjor.

Unge råkjørere

Én av fire omkomne i trafikken er i aldersgruppen 16 til 25 år, og veivesenet varsler en rekke tiltak overfor denne aldersgruppen i 2010.

– Trafikantene har et stort ansvar for sin egen sikkerhet i trafikken, og mange ulykker kunne vært unngått dersom folk overholdt fartsgrensa. Vi vet at når gjennomsnittsfarten øker med 5 prosent, øker risikoen for personskadeulykke med 10 prosent og risikoen for å bli drept med 25 prosent, sier Amundsen. (©NTB)