båthavari (Foto: Thomas S. Olsen)
båthavari (Foto: Thomas S. Olsen)

Havarerte båten på jomfruturen

To ganger på to timer måtte Redningsselskapet redde ferske båteiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Båtdrømmen ble ikke helt som forventet for to nye båteiere lørdag.

Begge fikk problemer da de var på vei hjem med de nykjøpte båtene og måtte tilkalle hjelp fra Redningsselskapet.

Motoren streiket

Den første nødmeldingen kom inn klokken 16.10. En mann og en følgesvenn hadde nettopp vært i Langesund og var på vei til Holmestrand med nyinnkjøpt båt. Men utenfor Mølen ved Larvik kommune fikk båten motorstans i sterk strøm og kuling. Raskt drev båten mot land og kom stadig nærmere en rullesteinsstrand.

I siste liten kom redningskøyten «Stormbull» og fikk reddet den nye båten fra katastrofen. Båten ble slept inn til kai i Helgeroa.

havari
  (Foto: Thomas S. Olsen)
havari (Foto: Thomas S. Olsen)

Enda et havari

Men underveis fikk «Stormbull» nok en nødmelding fra en fersk båteier i nærheten. En båt hadde kjørt på land ved Flauoddsteinen i Brevik og to eldre menn var kommet uskadd fra sjokkopplevelsen.

De to hadde vært i Hvaler og kjøpt båt og var på vei hjem til Porsgrunndistriktet. I høy fart hadde båteieren mistet kontrollen og kjørt rett i en holme. Båten ble stående halvveis på land med baugen pekende oppover i en bratt skråning.

Evakuert

Etter å ha satt de to andre på land i Helgeroa, satte «Stormbull» kurs for Brevik.

– Vi fikk evakuert de to over i redningsskøyta, og de ble så tatt hånd om av politiet. Sammen med politiet berget vi så en del utstyr fra havaristen, samt slo av maskineriet og strømmen om bord, opplyser Thomas Sørø Olsen i Redningsselskapet.

Ville ha sunket

Ved nærmere øyensyn viste det seg at båten ikke lot seg redde.

– Vi mistenkte at skadene var så store etter sammenstøtet av båten kanskje ville synke om vi forsøkte å dra den på vannet, forteller Sørø Olsen.

Dermed var båtdrømmen over for den ferske eieren.