En nederlandsk domstol har bestemt at Laura Dekker (13) må utsette sin drøm om å seile jorden rundt alene.  (Foto: CORNE VAN DER STELT/AP)
En nederlandsk domstol har bestemt at Laura Dekker (13) må utsette sin drøm om å seile jorden rundt alene. (Foto: CORNE VAN DER STELT/AP)

Tenåringsseileren Laura savnet

Nederlandsk politi melder at Laura Dekker (14), som ønsker å seile verden rundt, har vært savnet siden fredag.

Laura Dekker ble en nyhet verden over da hun var for nederlandsk rett i august i år, fordi hun ønsket å seile jorden rundt alene.

Nederlandsk politi melder søndag at Laura har vært borte siden fredag.

Rømt hjemmefra

Ifølge talsmann Bernhard Jens for politiet i Utrecht ligger 14-åringens båt fortøyd på sin vanlige plass. Det ser ut til at hun har rømt hjemmefra. Politiet har meldt fra til nabolandene om å overvåke flyplassene.

– Vi tror ikke noe kriminelt har skjedd, sier Jens til nyhetsbyrået AP.

Den nederlandske avisa De Volkskrant skriver at Dekker tok ut 3500 euro av bankkontoen sin for noen dager siden. TV-stasjonen NOS melder at Laura etterlot et brev til faren, som hun bodde hos, før hun forsvant. Hva som sto i brevet ble ikke sagt.

Barnevernet fikk ansvaret

Myndighetene bekymret for Lauras helse etter at hun ble nektet å gjennomføre en jordomseiling på egen hånd.

Foreldrene hennes støttet henne, og ba om at hun ble fritatt fra skolen i to år. Men sosialarbeidere klaget foreldrene inn for nederlandsk rett, fordi de mente Laura, som da var 13, var for ung til en slik reise.

En domstol i Utrecht besluttet at barnevernet skulle overta ansvaret for jenta, slik at sosialmyndighetene fikk bedre tid til å utrede hvorvidt det er forsvarlig å la Laura seile jorden rundt alene.

De siste månedene har en barnsykolog observert Laura for å fastsette om hun er kababel til å reise alene.

«Saltvann i blodet»

Laura hadde planer om å legge ut på jordomseilingen i begynnelsen av september i den åtte meter lange båten «Guppy».

Hun ble født i New Zealand mens hennes foreldre var på en lengre båtreise, og tilbrakte sine to første år til sjøs. Hun begynte å seile alene da hun var seks år gammel, og skal ha vært på ukeslange seilturer alene allerede som elleveåring.

Advokaten hennes mener hun «har saltvann i blodet».