Aldri før har rettferdige gaver vært så populære. (Foto: TV 2)
Aldri før har rettferdige gaver vært så populære. (Foto: TV 2)

Kryr av rettferdige gaver

Aldri før har man sett så stort tilbud av alternative julegaver fra humanitære organisasjoner.

Hver onsdag serveres suppe på bymisjonskafeen på Tøyen i Oslo. I år selges nettopp suppeporsjoner og kaffekopper som en symbolsk julegave til nordmenn flest.

– Dette er et forsøk på å gjøre konkret noe som faktisk er mer enn kaffekoppen og suppeporsjonen. Gjennom gavene prøver vi å vise vårt arbeid, og dermed kan folk bidra til at de mange som trenger det får en samtale og møtes med respekt og verdighet, sier generalsekretær i Kirkens bymisjon Sturla Stålsett.

Rekordstort tilbud

Kirkens Bymisjon er ikke alene om å tilby alternative gaver til nordmenn i år. Det kryr av produkter med mening i markedet.

– Det finnes et veldig bredt tilbud der ute, vi har aldri sett noe lignende som i år, sier Torbjørg Ålborg som er direktør for frivillige organisasjoner i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester.

HSH representerer mange ideelle organisasjoner som håper annerledes julegaver vil gi store inntekter til arbeid i Norge og utlandet.

– Det er litt for tidlig å si hvordan salget går, men flere melder inn til oss om økt kjøp og økt interesse for annerledes presanger, sier Ålborg.

Kjøper rettferdig

Mange organisasjoner har satset stort på kreativitet rundt de alternative julegavene. Og nå melder flere om oppslutning fra bedriftene.

For første gang har Norges største bank, DnB Nor, spandert rettferdige julegaver på sine 10.000 ansatte.

– For oss er det viktig å ta samfunnsansvar. Derfor kan de ansatte i år enten gi hele julegaven til Care eller bruke den til rettferdige produkter som igjen sikrer mer rettferdig fordeling av godene, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB Nor .

– Er dette for å kjøpe bedriften god samvittighet?

– Nei, vi har samarbeidet med disse organisasjonene lenge og da er det naturlig å gjøre det også nå i julestria, sier Midteide.

Garanterer

DnB NOR gir også 300.000 til Leger Uten Grenser og 300.000 til Rådet for psykisk helse i stedet for gave til sine forretningsforbindelser i år.

Hos Kirkens Bymisjon lover man at inntektene fra gavesalget går til brukerne og ikke administrasjonen.

– Vi kan garantere at inntektene går til brukerne, sier generalsekretær Sturla Stålsett til TV 2.