Bellona leder Frederic Hauge sier avtalen på langt nær er forpliktende nok. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Bellona leder Frederic Hauge sier avtalen på langt nær er forpliktende nok. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Bellona roser Obama

Frederic Hauge er ikke enig i at klimatoppmøtet endte i total fiasko.

Bellona-leder Frederic Hauge ga natt til lørdag sin første kommentar til TV 2 Nyhetene etter at han hadde fått lest avtaleteksten.

– Med utgangspunkt i hva jorden trenger, er ikke dette nok. Vi trenger langt mer forpliktende utslippsreduksjoner. Men når det gjelder prosessen ser jeg positive ting, for dette gjør det lettere for USAs president og andre mektige statsledere som faktisk vil noe. I forhold til at det så så svart ut mener jeg at dette er noe vi kan bygge videre på fremover, sier Hauge.

Vanskelig prosess

Frederic Hauge er ikke enig med de som måtte mene at klimatoppmøtet i København endte i total fiasko.

– Jeg tror at vi aldri tidligere har gjennomført en slik prosess internasjonalt. Det har vært mye teknisk kaos, med store dokumentbunker og mange alternativer. Slik er det alltid før statslederne kommer inn. Å kjøre dette gjennom på en annen måte ville vært vanskelig, sier Hauge og legger til:

– Så må man komme sammen igjen og jobbe med detaljene. Dette er ikke noen ferdig plan. Men vi har flyttet noen grenser. Og vi har et momentum for å flytte noe fremover. Det er mye djevler i detaljene, så vi vil lese avtaleteksten nøye, men jeg kan si at Barack Obama har gjort en god jobb her.

USA trenger ny politikk

– Obama sa i sin tale i natt at dette bare er begynnelsen. Hvordan går veien videre mot en endelig klimaavtale med konkrete og forpliktende utslippsreduksjoner?

– Jeg er en av de som tror Obama ønsker dette. Det er nødvendig for USA å gjøre seg uavhengig av oljeimport. Obama har en jobb i å rydde opp etter George W. Bush. Med en slik avtaletekst vil det bli lettere for Obama å få gjennom det som skal danne grunnlaget for en ny amerikansk politikk, sier Hauge som henviser til at Obama har fremmet et lovforslag for Senatet som innebærer at amerikanerne også innfører et kvotesystem, likt det Europa har etablert.