Statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen ( til høyre)  og samferdselsminister Liv Signe Navarsete har ikke et godt år å vise tilbake til. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen ( til høyre) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete har ikke et godt år å vise tilbake til. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
De rødgrønne skrøt av skrøt av avgiftsfri biodioesel. Ikke lenge etterpå innførte de selv avgiften.
De rødgrønne skrøt av skrøt av avgiftsfri biodioesel. Ikke lenge etterpå innførte de selv avgiften.

– EU ført bak lyset av regjeringens biodiesel-skryt

De rødgrønne sendte brev til EU og skrøt av avgiftsfri biodiesel som et viktig miljøtiltak. Kun to uker senere innførte de avgiften selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for Stortingets transportkomité, Knut Arild Hareide (KrF) mener regjeringen har ført EU bak lyset og ber nå om at det ryddes opp i saken.

Skrytebrev

Den 30. september sender samferdselsdepartementet et seks siders langt brev til EU. De skryter av miljøtiltakene Norge har innført og snakker varmt om avgiftsfritaket på biodiesel.

To uker senere, 13. oktober, legger regjeringen frem statsbudsjettet -- og innfører avgifter på nettopp biodiesel.

– Dette er alvorlig. Det at departementet rådgir EU, sier at det å beholde avgiftsfritaket på biodiesel er en viktig miljøpolitisk satsing innenfor transportpolitikken, samtidig som de gjør det motsatte i Norge, sier Knut Arild Hareide til TV 2 Nyhetene.

Les også:Halvorsen: – Ikke stolt av regjeringens biodieselhåndtering

SKRYTEBREV: TV 2 har fått tilgang til brevet regjeringen sendte til EU. (Foto: TV 2)
SKRYTEBREV: TV 2 har fått tilgang til brevet regjeringen sendte til EU. (Foto: TV 2)

– Fører EU bak lyset

TV 2 har fått tilgang til brevet som ble sendt to uker før budsjettet ble lagt frem.

Der står det: «Bensin og diesel er belagt med høye avgifter, mens hydrogen, bioetanol og biodiesel er unntatt avgifter».

– Det samferdselsdepartementet gjør her er jo å føre EU bak lyset, mener Hareide.

Les også: Ap svinger partipisken for biodieselavgift
SV vil redde Norges eneste biodieselfabrikk
Solheim: – SV så ikke virkningen av biodieselavgiften

– En ikke-sak

Statsbudsjettet hadde gått i trykken da brevet, som er et høringssvar til EUs tiårige transportplan, ble sendt fra Norge. Men selv om flere nå reagerer på formuleringene i brevet, vil samferdselsdepartementet ikke kommentere saken. De mener dette er en «ikke-sak» og betegner det hele som en glipp fra departementet.

Hareide reagerer på svaret fra departementet. Han mener daværende Samferdselsminister Liv Signe Navarsete visste at regjeringen gikk innfor en innføring av avgifter på biodiesel.

Krever svar

Samtidig skal statsråder være informerte om alle brev som sendes på vegne av dem fra departementets embetsverk.

– Ministeren har visst at dette avgiftsfritaket vil bli fjernet, samtidig som de har informert EU om det motsatte, sier Hareide.

Hareide har nå sendt skriftlig spørsmål til samferdselsministeren. Nå krever han svar på hvordan hun vil rydde opp i feilinformasjonen som ble oversendt EU.

Hareide mener EU er ført bak lyset av regjeringens selvskryt - se video:

370572