«ARBEID GJØR DEG FRI»: Det verdensberømte skiltet i Auschwitz  har blitt et symbol på Nazi-Tysklands grusomheter mot jøder og sigøynere  under 2. verdenskrig. (Foto: HERBERT KNOSOWSKI/AP)
«ARBEID GJØR DEG FRI»: Det verdensberømte skiltet i Auschwitz har blitt et symbol på Nazi-Tysklands grusomheter mot jøder og sigøynere under 2. verdenskrig. (Foto: HERBERT KNOSOWSKI/AP)

«Arbeit macht frei»-skilt stjålet fra Auschwitz

Intens politijakt pågår i Polen etter at det viktigste jernsymbolet fra konsentrasjonsleirene under 2. verdenskrig ble sporløst borte i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Polen har satt inn sporhunder langs den tidligere konsentrasjonsleiren i Auschwitz etter at det berømte skiltet «arbeit macht frei» ble stjålet fra hovedinngangen til leiren i natt.

BRØT SEG INN: Tyvene skal ha kommet gjennom ett av piggtråd-gjerdene rundt leiren i Auschwitz. (Foto: EBU / TV 2)

Skrudd og brukket ned

– Inskripsjonen ble stjålet tidlig i dag morges, sa talsmann for museet, Jaroslaw Mensfeld, til nyhetsbyrået AP

Ifølge AP tror politiet at skiltet ble stjålet en gang mellom 03.30 og 05.00 natt til fredag.

Først klokken fem fredag morgen oppdaget vaktene i leiren, som nå er gjort om til et museum, at skiltet var borte, opplyser politiets talskvinne Katarzyna Padlo til AP.

Skiltet skal ha blitt skrudd opp på en av sidene og deretter brukket ned med makt på motsatt side. Og politiet ble varslet umiddelbart.

Har du besøkt Auschwitz?
Fortell din opplevelse i kommentarfeltet nederst i artikkelen

Et symbol

Det store jernskiltet med påskriften «arbeit macht frei» har blitt et dystert symbol på Nazitysklands grusomme massedrap på jøder, sigøynere og andre under 2. verdenskrig.

Skiltet, som oversatt til norsk betyr «arbeid setter deg fri», har siden krigen blitt hengende over hovedinngangen til den beryktede konsentrasjonsleiren i Auschwitz sør i Polen.

Over en million mennesker døde i denne leiren under krigen. I dag fungerer leiren, med brakker, vakttårn og ruinene av gasskamrene som et symbol på nazistenes grusomme folkemord.

Museet har i dag over en million besøkende årlig.

FANGETRANSPORT: Denne vognen i Aschwitz står på togsporene i den tidligere konsentrasjonsleiren. Rundt en million mennesker døde i gasskamrene og av sult i denne leiren under 2. verdenskrig. (Foto: Jacek Bednarczyk/EPA)

– En vanhelligelse

En talsmann for museet, Pawel Sawicki, beskriver tyveriet som en vanhelligelse og mener det er sjokkerende at den tragiske historien bak stedet ikke fikk tyvene til å tenke seg om på nytt.

– Vi tror at tyvene vil bli funnet og at inskripsjonen vil komme tilbake, sier Sawicki til AP.

Politiet sier de ikke har noen spor å gå etter. En dusør på 10.000 norske kroner er utlovet til personer som kan ha tips som fører politiet til tyvene.

Dårlig forfatning

«Slagordet» på Auschwitz-skiltet ble også brukt på inngangsskilt ved flere nazileirer under krigen, blant annet i vanhelligelse og Sechensenhausen.

Det lange, bølgeformede skiltet i Auschwitz er imidlertid det mest kjente av dem.

Museets bygninger og installasjoner ble i sin tid bygget med tanke på å vare i noen tiår. Tilstanden til bygningsmassen er i dag i dårlig forfatning. Polske myndigheter har kjempet for å få tilstrekkelig med midler til å bevare minnesmerkene.

Denne uken bevilget tyske myndigheter 60 millioner euro til langsiktig vedlikeholdsarbeid, et beløp ledelsen ved museet mener kun dekker halvparten av hva man trenger.

auswitch (Foto: Scanpix)