Kriseutnyttet2_680 (Foto: TV 2)
Kriseutnyttet2_680 (Foto: TV 2)

Misbruker krisesentre i kamp om barna

Krisesentrene misbrukes av enkelte kvinner som ønsker å sverte mannen i barnefordelingssaker. Flere konflikter som ender i retten, tar av for fullt med god hjelp fra krisesenteret.

– Hun var egentlig en veldig snill jente og sov veldig godt om kvelden. Så smilte hun mye og var veldig blid og fornøyd. Ofte med et glimt i øyet, som hun tross alt har i dag også, sier «Kjell».

«Kjell» ble beskyldt for å være pedofil. (Foto: TV 2)
«Kjell» ble beskyldt for å være pedofil. (Foto: TV 2)
Far til den fem år gamle jenta mimrer tilbake. Han viser fram foto fra en tid med mange lykkelig øyeblikk for «Kjell» og familien.

Men en dag, da datteren var drøyt ett år, forsvant konen med barnet. Først etter noen uker fikk han vite at hun bodde på krisesenter. Og her fikk barnemoren gehør og forståelse for svært grove beskyldninger.

«Kjell» er i dag 100 prosent renvasket for disse beskyldningene:

Pedofilibeskyldning

– Hun påsto at jeg var voldelig og pedofil, nærmest alt som det går an å bli beskyldt for, forteller han til TV 2 Nyhetene.

– Hvordan var det å oppleve for deg?

– Jeg har hele tiden prøvd å fokusere på saken, være opptatt av barnet i stedet for å henge seg opp hva hun sier. Jeg gjorde det jeg kunne for å prøve å unngå at denne saken kom opp i rettssystemet, sier «Kjell» til TV 2 Nyhetene.

«Kjell» er anonymisert på grunn av sakens karakter, og av hensyn til familie og impliserte parter.

Møtte en taus vegg

«Kjell» var bekymret for datterens situasjon, og forsøkte å kontakte krisesenteret. Men han møtte en taus vegg. Barnets mor ville ikke at Kjell skulle ha omsorgen og brukte krisesenteret og advokater som brekkstang for å nå fram.

– Jeg prøvde flere ganger å ta kontakt med krisesenteret, med de la bare på telefonrøret. De virket sure og aggressive når vi i det hele tatt tok kontakt med de, sier «Kjell», som fikk god hjelpe av sine foreldre.

Samme metode

Tirsdag fortalte TV 2 om utenlandske kvinner som oppsøker krisesentre med oppdiktede voldshistorier og som anmelder sine samboere til politiet, noen ganger for å sikre seg opphold i landet.

Noen, både norske og utenlandske kvinner, bruker samme fremgangsmetode i barnefordelingssaker. Dette er godt kjent i advokatmiljøene.

Advokat Marte Svarstad Brodtkorb. (Foto: TV 2)
Advokat Marte Svarstad Brodtkorb. (Foto: TV 2)
– Jeg tenker at dette er en fare for rettssikkerheten fordi vi ikke får lov til å stille noen kritiske spørsmål. Når kvinnene kommer på krisesentrene så blir de uansett trodd. Og så starter man å produsere dokumenter. Det er sånn at alle kvinner som kommer til krisesentre skal bli trodd, det er policyen deres, forklarer advokat Marte Svarstad Brodtkorb til TV 2 Nyhetene.

Hun er ikke advokat for «Kjell», men har hatt flere tilsvarende saker.

TV 2 Nyhetene har snakket med en rekke advokater som forteller om sine, og tilsvarende erfaringer.

Brodtkorb erfarer at krisesentrene ofte, uansett om kvinnen snakker sant eller ikke, bidrar til å starte en omfattende prosess hvor barnevern, politi og andre instanser trekkes inn. Det medfører at en eventuelt uskyldig mann fort kommer håpløst på etterskudd i saken.

Ensidig fokus

Det skjedde også i saken til «Kjell».

– Når det gjelder krisesentre så reagerer jeg mest på at man kun får høre den ene sidens versjon. Menn får aldri komme fram med sine synspunkter som er viktig om man skal forstå saken, sier "Kjell" som mener det i mange saker utvilsomt er slik at kvinner blir grovt mishandlet av menn.

Men ikke alle saker er slik.

– Det kan kanskje være at kvinnen også har problemer som ikke mannen kan lastes for, sier han.

Krever kvalitetsforskrift

Høyres justispolitiske talsperson, Andre Oktay Dahl, mener TV 2 har påpekt og avdekket viktige forhold rundt drift av krisesentre og misbruk av disse:

Høyres justispolitiske talsperson Andre Oktay Dahl. (Foto: TV
  2)
Høyres justispolitiske talsperson Andre Oktay Dahl. (Foto: TV 2)
– Jeg tror at det er blitt stilt for lite kritiske spørsmål til hvordan krisesentrene faktisk skal fungere i et moderne samfunn. Det har vært alt for få mennesker som har definert hva som er bra eller dårlig. Behovet for kvalitet er det noen som har begynt å titte på litt for sent. Og jeg tror det er resultatet av dette vi ser nå, sier Oktay Dahl til TV 2 Nyhetene.

I dag har «Kjell» hovedomsorgen for datteren. Moren er ikke funnet egnet til å ha omsorg eller være alene med datteren. «Kjell» vant rettssaken, men sier han er innstilt på at moren gradvis, når hun er klar for det, igjen skal opprette kontakt med datteren.