Al gore på talerstolen under klimakonferansen i København mandag. (Foto: BOB STRONG/REUTERS)
Al gore på talerstolen under klimakonferansen i København mandag. (Foto: BOB STRONG/REUTERS)

Al Gore innrømmer tallflopp

Isen på Nordpolen smelter ikke så raskt som Gore vil ha det til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere amerikanske presidentkandidaten Al Gore er i København for å delta på klimakonferansen. Mandag hadde han samtaler med utenriksminister Jonas Gahr Støre, og sammen presenterte de den ny rapport om issmelting.

LES OGSÅ: Al Gore pekte ut Støre som Danmarks utenriksminister

Gore hevdet at den siste forskningen viser at nordpolområdet kan være fullstendig isfritt i løpet av fem år.

– Dette er ferske tall. Noen av disse modellene til Dr. Wieslav Maslowski, viser at det er 75 prosents sjanse for at hele Nordpolen, i løpet av sommermånedene, vil være fullstendig isfri innen fem til sju år, sa Gore under konferansen mandag.

LES OGSÅ: – Havet kan stige to meter

Brukt som anslagsfigur

Men Dr. Maslowski var ikke helt enig i denne iskalde beregningen, skriver Times Online.

– Jeg forstår ikke hvor disse beregningene kommer fra. Jeg ville aldri ha anslått det så nøyaktig, sier Maslowski.

Al Gores kontor innrømte senere at figuren som ble brukt, var en Maslowski hadde brukt som anslagsfigur for flere år tilbake, under en samtale med Gore.

– Dette er en overdrivelse som åpner for kritikk fra vitenskapens skeptikere. Det er ikke nødvendig å overdrive endringene på Nordpolen, sa professor Jim Overland ved US National Oceanic and Atmospheric Administration.

– Litt på kanten

Andre hevder at Maslowskis figurer er ekstreme. De fleste klimaforskere er enige om at 20–30 år er en mer trolig tidsramme når det gjelder issmeltingen.

– Maslowskis arbeid er respektert, men han er litt på kanten, mener professor Peter Wadhams ved universitetet i Cambridge.

Maslowski mener hans siste resultater viser at i løpet av seks år vil 80 prosent av isen på Nordpolen ha smeltet. Men han sier også at noe av isen vil være igjen i 2020.

– Jeg er veldig tydelig på at vi snakker om nesten-isfrie tilstander, og ikke fullstendig isfritt i Nordishavet. Jeg ville aldri ha forsøkt å beregne noe så nøyaktig, presiserer han.

LES OGSÅ: Så ille eller bra kan det gå i København