Nå er det klart for en rekke av de nye fotoboksene som måler snittfarten din. Vi kan fortelle deg hvor de kommer.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Nå er det klart for en rekke av de nye fotoboksene som måler snittfarten din. Vi kan fortelle deg hvor de kommer. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Færre blir tatt av fotoboksene

Rekordmange bilister passerer fotoboksene, men stadig færre får bøter.

Aldri før har så mange biler passert politiets automatiske trafikkontroller (ATK) som i år.

Færre råkjører forbi boksene

– Vi ligger an til en økning på 10 millioner biler fra i fjor og nærmer oss 133 millioner passerte biler totalt, sier politiinspektør Jan Morgan Guttormsen, i Politidirektoratet til VG.

Årsaken er at antallet fotobokser er økt. Kombinert med lengre driftstid har det ført til at boksene i år har vært virksomme i 30.000 flere timer enn i fjor.

Bare 0,16 prosent av bilene som passerer boksene kjører for fort, og tallet har gått ned de siste fem årene. Antallet overtredelser har gått ned med nærmere 20.000 til 213.000 fra 2008 til i år.

Mange saker henlegges

– Det synes vi er veldig positivt. Forklaringen er at flere har GPS med fotoboksvarsler. I tillegg er strekningene bedre skiltet enn tidligere, sier Guttormsen.

Totalt har Statens innkrevingssentral sendt ut ATK-forelegg for 273 millioner kroner, 51 millioner mindre enn til samme tid i fjor.

Flere slipper også å betale for seg, fordi politiet av ulike årsaker ikke kan se hvem som kjører bilen. 43 prosent av sakene blir henlagt. (©NTB)