Historisk bilde: Dette kan være en av de siste selene som blir offer for norsk selfangst. (Foto: TV 2/Jørn Berger Nyvoll)
Historisk bilde: Dette kan være en av de siste selene som blir offer for norsk selfangst. (Foto: TV 2/Jørn Berger Nyvoll)

Trolig kroken på døra for norsk selfangst

Årsaken er en kostbar og mislykket satsing på krabbefiske i Finnmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk selfangst kan bli avviklet. To av de tre siste fangstskutene er lagt ut for salg.

Tappet for egenkapital

Om bord på selfangstskutene Kvitbjørn og Kvitungen er 45 ansatte sagt opp. Ei mislykket satsing på kongekrabbefiske har tappet rederiene for egenkapital.

– Jeg er i alle fall sint på meg selv. At jeg i det hele tatt satset på dette her. At to av de tre siste selfangstskutene nå blir lagt ut for salg, betyr i realiteten en avvikling av norsk selfangst, forteller reder Jens Petter Kraknes til tv2yhetene.no.

Reder Jens Petter Kraknes. (Arkivfoto) (Foto: Jørn Berger Nyvoll)

Årlige statstilskudd på ti til 15 millioner har ikke vært nok, og nå vil heller ikke Fiskeridepartementet tillate det krabbefiske rederne håpet skulle gi et tilstrekkelig driftsgrunnlag.

– Vi har prøvd, men får ikke hjelp. At to av tre skuter nå blir solgt betyr i realiteten et det er game over for selfangsten, tror driftsansvarlig på MS Kvitbjør, Signe Korneliussen, til TV 2 Nyhetene.

Trodde på utryddningsfiske

25 millioner kroner er investert for å rigge de to selfangstskutene for krabbefiske på Finnmarkskysten. Men rederne tolket åpenbart de politiske signalene om et åpent utryddingsfiske feil.

De trodde de skulle utryddes, men de skal kun forvaltes. De enorme kongekrabbene fra Russland. (Foto: Jørn Berger Nyvoll)

– Intensjonen er ikke som de var planlagt. At dette skulle være et utryddingsfiske, mener Kraknes.

Men kongekrabben skal ikke utryddes, men forvaltes som en erstatningsressurs for det kystfisk den har fordrevet fra Øst-Finnmark. Derfor skal kystfiske og landproduksjon prioriteres framfor de to selfangstskutene.

– Vi har ikke mer penger å gå inn med til videre drift, så vi må dessverre legge årene inn og avslutte og legge båtene ut for salg. Ei historisk tid for selfangstnæringen er over, tror Signe Korneliussen.