AVLYST: Torbjørn Jagland er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet. Nå viser det seg at valget er blitt avlyst.  (Foto: Knut Falch)
AVLYST: Torbjørn Jagland er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet. Nå viser det seg at valget er blitt avlyst. (Foto: Knut Falch)

Jagland tilbakeviser kritikken om nullskatt

– Skulle man betalt skatt på toppen av dette, ville det vært vanskelig å få folk til å ta disse jobbene, sier lederen for Europarådet til TV 2.

Thorbjørn Jagland mener VGs oppslag i dag er feilaktig, og ikke tar hensyn til alle fakta i saken. Han viser til at han nå er utmeldt av den norske folketrygden, og heller ikke er med i sosiale ordninger i sitt nye hjemland Frankrike.

– Dersom jeg hadde blitt syk nå, ville ikke den norske stat dekket utgifter for meg, påpeker Jagland.

Han har derfor en egen privat helseforsikring. I tillegg minner han om at kona er der uten lønn, og at hun heller ikke er medlem av folketrygden lenger.

– Hvis man i tillegg skal skatte uten overhode å få noen rettigheter, så er det umulig for noen av økonomiske grunner å ta slike jobber, sier Jagland til TV 2.

Vil ha debatt på riktig grunnlag

Jagland ønsker debatten velkommen, men er opptatt av at det skjer på riktig grunnlag.

Alle ansatte i Europarådet må for eksempel betale husleie og skolepenger for barna. Han avviser også at han tjener 2,2 millioner kroner, slik VG skriver i dag.

– Min lønn er på 1,6 millioner kroner i året, sier Jagland.

Ikke den eneste

Den tidligere statsministeren og stortingspresidenten minner også om at det til alle tider har vært nordmenn i FN-systemet som har hatt akkurat samme ordning som han har.

Han mener diskusjonen må dreie seg om Norge skal melde seg ut av de internasjonale konvesjonene som gir personellet diplomatisk immunitet i det landet de bor i, blant annet skattefritak.

– Dette er det opp til Stortinget å avgjøre, sier Jagland.

Kritikk fra Stortinget

Per Olaf Lundteigen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget for Senterpartiet, reagerer på at Jagland slipper skatt på sin nye millioninntekt.

Lundteigen viser til at norske pensjonister som bosetter seg i utlandet, likevel må betale skatt til Norge.

Jagland mener VGs oppslag gir et feilaktig bilde av situasjonen.

– Det er til dels feilaktig og ikke utfyllende for hva som er situasjonen. Når man i tillegg ser stortingsrepresentanter som ikke engang kjenner til at Norge har ratifisert en slik internasjonal konvensjon, så tyder det på at man har satt i gang noe som man i det minste burde redegjøre for det faktiske grunnlaget for, sier Jagland til TV 2.