Om lag 52.000 personer har fått svineinfluensavaksinen Pandemrix i Norge. (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix)
Om lag 52.000 personer har fått svineinfluensavaksinen Pandemrix i Norge. (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix)

Høygravid fikk hjerneblødning etter svinevaksine

Barnet måtte forløses med keisersnitt i all hast.

Den 37 år gamle svenske kvinnen var 33 uker på vei i svangerskapet da hun 23. november ble hentet hjemme i Göteborg av en ambulanse. Hun var da ved bevissthet, men verken samboeren eller ambulansepersonalet oppnådde kontakt med kvinnen.

Falt om på stuegulvet

– Hun var oppe og gikk ved firetiden på morgenen. Jeg hørte at hun falt på stuegulvet. Jeg sprang tid og dro henne opp i sofaen og forsøkte å prate med henne, men hun kastet bare opp, sier samboeren til Aftonbladet.

På Sahlgrenska sykehus konstaterte legene at kvinnen hadde fått en massiv hjerneblødning. Den ufødte gutten ble øyeblikkelig forløst med akutt keisersnitt mens den nybakte moren ble ført til nevrointensiven.

Fikk vaksine

Bare dager før hendelsen hadde kvinnen fått vaksine mot svineinfluensa. Tre-fire dager etter vaksineringen begynte hun å føle seg dårlig. Siden kom hjerneblødningen, men legene kan ikke forklare hvorfor.

Ifølge samboeren hadde hele svangerskapet fungert fint, uten sykdomstegn eller bivirkninger.

– For tidlig å si

Professor Jan Liliemark ved det svenske legemiddelverket har ikke tidligere hørt om hjerneblødning som bivirkning av vaksinen.

– Det er veldig kjedelig at slikt inntreffer. Men det er for tidlig å si om det har noen sammenheng med vaksinen eller ikke. Vi får se på rapportene og utrede det, sier Liliemark til avisen.

Pendler til sykehus

Den nyfødte gutten ble senere overført til Mölndal sykehus for behandling, ettersom han ble født sju uker for tidlig. Faren har pendlet mellom hjemmet og de to sykehusene i tre uker.

– Man forsøker å holde seg levende. Bryter jeg sammen an jeg ikke ta vare på min samboer og mitt barn, sier han.