Demonstrasjon i København. (Foto: KAY NIETFELD/EPA)
Demonstrasjon i København. (Foto: KAY NIETFELD/EPA)

900 arrestert i Købenahvn

Over 300 personer samlet seg utenfor «Klimafengselet» og krevde at de 900 arresterte skull bli satt fri.

OVer 900 demonstranter ble lørdag ettermiddag og kveld arrestert i København i forbindelse med Klimatoppmøtet. Politiet foretok massefengslingen for å hindre at det utartet seg bråk.

Budskapet til demonstrantene er klar: Fri alle politiske fanger nå! (Foto: TV 2/Kjetil Iden)
Budskapet til demonstrantene er klar: Fri alle politiske fanger nå! (Foto: TV 2/Kjetil Iden)
Fengslingen førte til en aksjon via e-post og SMS der folk ble oppfordret til å møte opp utenfor fengslet og demonstrere. Kravet var at de 900 arresterte skulle bli satt fri.

– Det er et angrep på ytringsfriheten og demokratiet, ble det hevdet.

Flere hundre politifolk fulgte nøye med på demonstrasjonen, og barrikaderte området rundt Valby.

500 organisasjoner

Av de 900 fengslede skal rundt 350 være medlemmer av gruppa «Never Trust a Cop». I forkant av lørdagens demonstrasjonstog i København oppfordret de folk til å være aktive, og varslet om at de kom til å lage oppstyr.

Rundt 500 organisasjoner var påmeldt til demonstrasjonen, der representanter fra 60 land deltok. Folkemengden domineres av yngre mennesker, men også eldre og familier hadde møtt fram på Christianborg slottsplass. Mellom 35.000 og 40.000 mennesker deltok i demonstrasjonen.

Pågrepet med fyrverkeri

Klokken 12.22 lørdag ble en mann pågrepet med en «mistenkelig koffert», som viset seg å være en krysantemumbombe. Krysantemumbombe er en type fyrverkeri som kan skape store skader dersom den brukes på feil måte.

Fyrverkeriet er ulovlig for vanlige folk å skyte opp, og skal kun anvendes av profesjonelle pyroarbeidere. Mannen ble arrestert av politiet.

Utstyr med gassmasker

Den første demonstrasjonen startet klokka 10 lørdag formiddag. Kort tid etter hadde politiet pågrepet tre av demonstrantene.

Men aktivistene viste seg å være førstehjelpsarbeidere fra en såkalt svart autonom gruppe som stiller med egne førstehjelpere. Gruppene er utstyrt for å drive førstehjelp i tøffe gatekamper. I tillegg til førstehjelpsutstyr har de også gassmasker og briller som beskytter mot pepperspray.