Statsminister Jens Stoltenberg orienterte på en pressekonferanse i Oslo lørdag at det samme dag blir lansert av Mexico og Norge en felles finansieringsmodell under klimaforhandlingene i København. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/Scanpix)
Statsminister Jens Stoltenberg orienterte på en pressekonferanse i Oslo lørdag at det samme dag blir lansert av Mexico og Norge en felles finansieringsmodell under klimaforhandlingene i København. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/Scanpix)

Stoltenberg med modell for klimatiltak i u-land

Mexico og Norge lanserte lørdag en felles finansieringsmodell for å støtte klimatiltak i utviklingsland.

– For å få til et godt resultat i København, er det helt nødvendig å komme til enighet om en god modell for å finansiere klimatiltak i utviklingsland. Vi håper med vårt felles forslag å bidra til en slik enighet, sier Mexicos president Felipe Calderón og statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Stoltenberg orienterte lørdag ettermiddag norsk presse om finansieringsmodellen på et pressetreff i Oslo.

Nøkkelen til klimakutt

Modellen innebærer at det etableres et grønt fond for finansiering av klimatiltak i utviklingsland.

Midlene skal skaffes fra statlige bidrag og fra auksjonering av utslippskvoter, og antas å ligge på mellom 170–230 milliarder kroner årlig i 2020.

Stoltenberg mener at enighet om finansiering er selve nøkkelen til å få til forpliktende klimakutt i København.

– Vi går sammen med Mexico og legger fram et forslag til hvordan vi kan bidra til at det overføres penger fra den rike verden til den fattige verden, slik at vi kan få ned utslippene av klimagasser, sier Jens Stoltenberg til TV 2.

Stoltenberg forteller at han tok dette forslaget opp med president Barack Obama da han besøkte Norge på torsdag. Pengene til et grønt fond skal komme både fra stater og auksjonering av utslippskvoter.

En klimaavtale som forplikter

– Ga Obama noen signaler om støtte til dette forslaget?

– Jeg tror jeg skal nøye meg med å si at dette er en tenkning som ikke er så fjern fra det forslaget som ligger i det amerikanske senatet, sier Stoltenberg med et lite smil.

Stoltenberg mener det er helt avgjørende for den videre framdriften i København at landene nå blir enige om finansiering av klimatiltak i u-land.

– Det er veldig åpent og veldig spennende om vi klarer å komme fram til en klimaavtale som er konkret nok, forpliktende nok. Nøkkelen til å få til forpliktelser på kutt, er nettopp å kunne få til forpliktelser og trygge ordninger på finansiering, hvem skal betale for kuttene, forteller han. (©NTB)