STO FØRST: DNB Nor sjef Rune Bjerke sto først i køen for å hilse på Barack Obama og kona Michelle på banketten i Speilsalen på Grand Hotel.  (Foto: TV 2)
STO FØRST: DNB Nor sjef Rune Bjerke sto først i køen for å hilse på Barack Obama og kona Michelle på banketten i Speilsalen på Grand Hotel. (Foto: TV 2)

Vil ha omkamp om Nobelgjester

Stortingspolitikere reagerer kraftig på at folkevalgte må vike til fordel for sponsorer under Nobelarrangementer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Nobelbanketten på Grand torsdag var Rune Bjerke en av de første i køen for å hilse på presidentparet.

Må vike for bank-topp

Bjerke er toppsjef i DNB NOR som er en av hovedsponsorene for Nobelkonserten. Både partiledere og de aller fleste av statsrådene måtte finne seg i å sitte hjemme.

– Jeg skal hjem å vaske badet, sa SV-leder Kristin Halvorsen etter prisutdelingen i Rådhuset. Mer ville hun ikke si om saken.

– Hvis man gjør Nobelfesten til en middag for de som har sponset den eller til en middag for andre, det er ikke mitt ansvar eller noe jeg vil debattere, sier Sp-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete til TV 2 Nyhetene.

Men det vil stortingspresident Dag Terje Andersen. Han var den eneste i presidentskapet som ble funnet verdig en plass på banketten.

Stortingspresident Dag Terje Andersen vil ta opp saken med Nobelkomiteen. (Foto: TV 2)
Stortingspresident Dag Terje Andersen vil ta opp saken med Nobelkomiteen. (Foto: TV 2)

Vil ta opp saken

– Jeg vet det har vært vanlig med bredere representasjon tidligere, og synes det er litt rart at det ble snevret inn på det, sier han.

Han vil nå ta saken opp med Nobelkomiteen.

– Vi kommer til å be vår direktør her på Stortinget ta en samtale med Nobelinstituttet for å diskutere om det er den naturlige måten å gjøre det på framover, fortsetter han.

Les også: Stortingspresidenten måtte vise ID

Tar gjerne en diskusjon

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad tar gjerne en diskusjon om saken.

– Selvfølgelig skal vi ha et utmerket forhold til Regjeringen og Stortinget og jeg har ikke noe imot å ha et møte med dem for å snakke ut om situasjonen. Men utgangspunktet er jo at Nobelkomiteen er uavhengig ikke bare i sitt valg av prisvinner, men også i gjennomføringen av sine arrangementer.

– Bør se gjennom gjestelisten

Også opposisjonen er kritisk til Nobelkomiteen.

– Jeg synes de bør se gjennom gjestelisten og i hvert fall sørge for at Stortingets presidentskap er representert under middagen, sier Frp-leder Siv Jensen.

– De er landets fremste folkevalgte. Og det er Stortinget som utnevner Nobelkomiteen. Det bør Nobelkomiteen huske på, mener hun.

Les også: Obama svingte seg på parketten