Disse kvinnene er tiltalt for kokainsmugling og sitter fengslet i Bolivia. (Foto: Nano Cartagena, © DG LM**MEX**)
Disse kvinnene er tiltalt for kokainsmugling og sitter fengslet i Bolivia. (Foto: Nano Cartagena, © DG LM**MEX**)

Bolivia-saken: – En viktig pågripelse

Kripos er meget fornøyd med pågripelsen av en 23 år gammel kokainetterlyst nordmann i Bolivia.

Den 23-år gamle mannen som fredag ettermiddag ble pågrepet av i Bolivia, regnes som meget sentral i Kripos sin etterforskning.

– Han har vært etterlyst internasjonalt i flere måneder. Vi anser han som en sentral person i den etterforskningen som vi har, som dreier seg om et betydelig kvantum kokain, forteller politiinspektør Atle Roll-Mathisen til TV 2 Nyhetene.

Kvinnene ble pågrepet i mai i fjor etter at narkotikapolitiet fant 22,4 kilo kokain i bagasjen deres.

LES OGSÅ: Pågrep norsk kokainetterlyst i Bolivia

Mulig historisk kokainsak

Saken har vært etterforsket både i Bolivia og i Norge, og politiet mener godt samarbeid er bakgrunnen for at de nå fikk pågrepet mannen. Roll-Mathisen tror dette er en historisk sak.

Politiinspektør Atle Roll-Mathisen i Kripos. (Foto: TV 2)
Politiinspektør Atle Roll-Mathisen i Kripos. (Foto: TV 2)

– Jeg har ikke helt oversikt her jeg står, men at dette er en av de største kokainsakene som er etterforsket i Norge er ganske åpenbart. Det er unge jenter som jo i stor grad er blitt brukt for å smugle denne kokainen inn til Norge. Det er også all mulig grunn til å tro at det ikke dreier seg om en enkeltstående affære, forteller han.

LES OGSÅ: Kokaintiltalte løslates mot kausjon i Bolivia

Uklar rolle

Politiet vil ikke si akkurat hvilken rolle de mener 23-åringen har hatt, men de har i lengre tid visst at han hadde kontakt med flere personer i Bolivia.

– Det er ikke uten grunn at vi har etterlyst denne personen internasjonalt og det har vært en viktig person å få tak i for Kripos.

Nå mener Roll-Mathisen at det må være opp til domstolen å klargjøre mannens rolle. Tidligere er han imidlertid omtalt som bakmann i saken mot de tre kvinnene.

Kripos har den siste uken hatt to tjenestemenn stasjonert i Bolivia og vil forsøke å få mannen som har dobbelt statsborgerskap utlevert til Norge.