spilling (Foto: TV 2)
spilling (Foto: TV 2)

– Spilleavhengige er som toppidrettsutøvere

Og de bør behandles deretter, mener leder for Hjelpelinjen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdagsmagasinet får bli med inn på gutterommet til en av 13 millioner spillere i et rollespill på internett kalt World of Warcraft.

Spiller om natten

– Dette er en av de store møteplassene. Her er det som regel alltid folk nå er det relativt tidlig i gameverdenen. Folk sover lenge, og er oppe sent. Det er mye mer folk på klokken 04 om natten, enn klokken 12. Og det er jo kanskje litt alarmerende, sier Bjarte Urheim Ylvisåker (20) til Lørdagsmagasinet.

Fra sykehuset Innlandet hjelper Trond Aspeland folk som fortviler over på overdrevet onlinespilling.

– For vår del er det det temaet som nevnes oftest, med unntak av nettpoker. I løpet av fjoråret hadde vi omtrent 160 samtaler som vi antok å være en ganske alvorlig situasjon, forteller Aspeland.

Enten spillingen gikk utover utdannelse, jobb eller omsorg for barn.

Oppslukte

Ylvisåker har nådd det høyeste nivået i spillet for to av sine mange rollefigurer. Han spiller i gjennomsnitt tre timer, på det meste halve døgnet, men er ikke avhengig av å spille hver dag.

– Jeg tror ikke folk er bekymret for min spilling. På den andre siden tror jeg ikke folk ville blitt lei seg om jeg sluttet. Men jeg har en greie med at dersom det får konsekvens for andre ting, så kutter jeg det ut. Jeg har ikke mistet kjæreste på grunn av det, sier han.

Men han kjenner flere som er fullstendig oppslukt.

– Når de ikke spiller så snakker de om spillet. Når de jobber så er de bare trøtte og sure.

Forpliktende fellesskap

– Spillet har fått større makt enn deres egen vilje, de er fanget opp i et veldig forpliktende sosialt felleskap og de opplever at de svikter sine spillere hvis de uteblir. De bruker såpass mye tid hver eneste dag på spillet at øvrig liv tømmes for innhold, sier Aspeland.

Regjeringens treårige handlingsplan mot spillproblemer slår fast at «Tilbudet og forbruket av elektroniske dataspill som ikke er pengespill er økende. Flere indikasjoner tyder på at slike spill også kan skape avhengighet. Dette gjelder særlig i forhold til rollespill på Internett.»

Neste år skal en arbeidsgruppe foreslå forebyggende tiltak og én million kroner skal brukes på forskning og kompetanseheving i hjelpeapparatet.

Nye råd

Hjelpelinjens nye råd til bekymrede pårørende er å behandle nettspillere som toppidrettsutøvere som trenger søvn, mat og pauser.

– De har blitt en eliteutøver innenfor sitt felt. Det er veldig klokt å skille mellom arbeid og hvile også for rollespillere. For da å kunne være klar for en ny innsats med høyere og bedre kompetanse og større overskudd når de skal inn og spille igjen, sier Aspeland.

Kun i ekstreme tilfeller er det nødvendig å forby dataspill.

– Bråstopp er en modell som vi kaller plan B.

Spill under juletreet

Det er høysesong i verdens største spillkjede. Jul og ferie betyr økt omsetning av spill i stadig nye versjoner.

– Dataspill som julegave er å oppmuntre til en ganske monoton atferd. Så hvis jeg skulle ha gitt et dataspill i julepresang, ville jeg gitt noe i tillegg som ville gitt en mer aktiv fritid, gjerne utendørs.