Onsdag morgen kunne innbyggere i Nordland, Troms og Finnmark se et merkelig lys på på himmelen.

Fenomenet varte i flere minutter og så ut som en lysende snurrebass høyt på himmelen.

«Star-Gate»

– Fenomenet har blitt døpt «Star-Gate», mens verdens forskere og militære stiller seg i rekken av av forbausede. Teoriene strekker seg fra en mislykket rakettoppskyting, en ildkule, et sort hull, et ukjent nordlys til utenomjordisk aktivitet, skriver den britiske tabloiden The Sun.

Dette kunne folk i Nord-Norge observerer like før klokken åtte onsdag morgen. (Foto: Jan Erik Steine)

– Var dette en UFO eller et hologram sendt til jorda av utenomjordiske vesen som ønsket kontakt? Har den første kontakten med romvesener begynt?, spør UFO-nettstedet allnewsweb.com.

– Observert flere steder

Danske Ekstrabladet har omtalt saken i flere artikler i løpet av onsdagen, og skriver blant annet at fenomenet har satt hele Norge på hodet. En kan også lese at det mystiske lyset visstnok har blitt observert andre steder i verden tidliere.

Se video av lysfenomenet her (filmet av Kathrine S. Willumsen):

Kathrine S. Willumsen på Sortland filmet det merkelige lyset.

– Jeg ble helt forfjamset. Det var som en spiral som gikk rundt og rundt. Spiralen sendte ut et slags grønt lys, nesten som nordlys, som så ut som en lyskaster eller en rakett, fortalte Willumsen til tv2nyhetene.no onsdag morgen.

Men i løpet av dagen har flere og flere støttet seg til teorien om at fenomenet er en interkontinental rakett. Forsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter var tidlig ute med å lansere denne teorien, men den russiske ambassaden i Norge har til nå ikke kunnet eller villet bekrefte at det var en rakett fra det russiske militæret som førte til lysfenomenet.

– En mislykket rakettoppskyting

Onsdag ettermiddag bekrefter kilder i det russiske militæret at det ble foretatt en oppskyting i dette tidsrommet, og at den var mislykket.

– Det var et Bulava-missil og ble skutt opp fra en undervannsbåt i dag tidlig, opplyser en kilde i det russiske militæret til tv2nyhetene.no.

– Julenissen?

Og fram til det kommer en bekreftelse kan man hos spillselskapet Nordicbet sette penger på hva man tror lyset var.

Høyest odds gir julenissen, som gir deg 100 ganger beløpet tilbake, mens oddsen på den russiske raketten onsdag ettermiddag er nede i 1.20.

Her er det du kan sette penger på:

  • Russisk rakett: 1.20
  • Nordlys: 5.00
  • Meteor: 8.00
  • Svensk rakett: 10.00
  • Norsk rakett: 10.00
  • Rakett fra en annen nasjon: 25.00
  • Julenissen: 100.00