romvesen_montasje
romvesen_montasje

Lysfenomenet i nord - her er bildene fra den norske militærleiren

Kristoffer Rakoczy var på jobb på Skjold Garnison da en russisk rakett eksploderte. Han filmet det hele.

Rakoczy jobber på velferdskontoret i militærleiren på Skjold i Målselv, og hadde nettop forlatt messa etter frokost da han så lysspillet på østhimmelen over leiren.

Han var ikke alene om å lure på hva som åpenbarte seg på himmelen over store deler av Nord-Norge. En spektakulær opplevelse Rakoczy fikk filmet.

Les også: Norsk lysfenomen går verden rundt

Trodde det var en UFO

– Jeg hadde kamera med meg, og startet å filme med en gang. Jeg trodde først det var en UFO, og tenkte at det var på tide at noen endelig fikk tatt bilder av en slik, forteller velferdskonsulenten til TV2.

– Det var et enormt spennende syn. Det beveget seg, og lagde voldsomme lysspill på himmelen. Det begynte som en liten priss, ble større og større for det plutselig ble borte og etterlot seg et sort hull på himmelen. Dette er det mest spektakulære jeg har sett. Bortsett fra de fineste nordlys da. Men de ser vi jo ofte.

Russisk rakett

Det mystiske lysfenomenet som kunne sees på himmelen over Nord-Norge onsdag morgen var mest sannsynlig en interkontinental rakett. Forsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter var tidlig ute med å lansere denne teorien, men den russiske ambassaden i Norge har til nå ikke kunnet eller villet bekrefte at det var en rakett fra det russiske militæret som førte til lysfenomenet.

Onsdag ettermiddag bekrefter kilder i det russiske militæret at det ble foretatt en oppskyting i dette tidsrommet, og at den var mislykket.

– Det var et Bulava-missil og ble skutt opp fra en undervannsbåt i dag tidlig, opplyser en kilde i det russiske militæret til tv2nyhetene.no.

Skutt fra ubåt

Dette interkontinentale missilet er russernes svar på det omstridte og mye omtalte amerikanske rakettskjoldet.

Oppskytningen har mest sannsynlig skjedd fra en ubåt i Kvitsjøen ved Arkhangelsk. Ubåten «Dmitriy Donskoy» med Nato-betegnelsen Typhoon er spesielt designet for å bære ballistiske missil, og er den eneste gjenværende av denne klassen som er i aktiv tjeneste.

Forsvaret undersøker lysfenomen

Lysfenomenet som dukket opp på himmelen over de nordlige delene av Norge onsdag morgen har skapt hodebry for flere.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø bekreftet at de hadde mottatt meldinger om lysobservasjonene, men at de ikke kunne bekrefte at det var snakk om en russisk rakett. Pressetalsmann John Espen Lien ved FOH på Reitan i Bodø sier at de fortløpende analyserer slike hendelser.

– Normalt indikerer dette en nært forestående våpentesting eller øvingsaktivitet. Vi kan bekrefte fenomenet, og all aktivitet og hendelser blir fortløpende analysert av oss, sier Lien