dmitry_donskoy_lysfenomen (Foto: Wikimedia.commons / Jan Erik Steine)
dmitry_donskoy_lysfenomen (Foto: Wikimedia.commons / Jan Erik Steine)

– Det var en mislykket rakettutskytning fra ubåt

Kilder i det russiske militæret bekrefter overfor tv2nyhetene.no at et Bulava-missil har blitt skutt opp fra en ubåt onsdag morgen.

Det mystiske lysfenomenet som kunne sees på himmelen over Nord-Norge onsdag morgen var mest sannsynlig en interkontinental rakett. Forsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter var tidlig ute med å lansere denne teorien, men den russiske ambassaden i Norge har til nå ikke kunnet eller villet bekrefte at det var en rakett fra det russiske militæret som førte til lysfenomenet.

Onsdag ettermiddag bekrefter kilder i det russiske militæret at det ble foretatt en oppskyting i dette tidsrommet, og at den var mislykket.

Bekrefter oppskytning av Bulava-missil

– Det var et Bulava-missil og ble skutt opp fra en undervannsbåt i dag tidlig, opplyser en kilde i det russiske militæret til tv2nyhetene.no.

Dette interkontinentale missilet er russernes svar på det omstridte og mye omtalte amerikanske rakettskjoldet.

Oppskytningen har mest sannsynlig skjedd fra en ubåt i Kvitsjøen ved Arkhangelsk. Ubåten «Dmitriy Donskoy» med Nato-betegnelsen Typhoon er spesielt designet for å bære ballistiske missil, og er den eneste gjenværende av denne klassen som er i aktiv tjeneste.

Dette kunne folk i Nord-Norge observerer like før klokken åtte
  onsdag morgen. (Foto: Jan Erik Steine)
Dette kunne folk i Nord-Norge observerer like før klokken åtte onsdag morgen. (Foto: Jan Erik Steine)

Ubåten som er verdens største har også tidligere blitt brukt i testutskytninger av Bulava-missilet som er den nye generasjonen av russiske atomraketter. Det siste året har russerne foretatt en rekke prøveoppskytninger med Bulava-raketten, men flere av disse har vært mislykkede.

Heller ikke denne gangen skal utskytingen ha vært vellykket, noe som skal være grunnen til at den russiske nordflåten ikke ønsker å gi noen offisiell kommentar om hendelsen. Dette er i så fall det sjuende mislykkede forsøket av totalt tolv tester.

Det har blitt spekulert om spiralbanen lyset hadde kan tyde på at det var en mislykket oppskyting.

Forsvaret undersøker lysfenomen

Lysfenomenet som dukket opp på himmelen over de nordlige delene av Norge onsdag morgen har skapt hodebry for flere.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø bekreftet at de hadde mottatt meldinger om lysobservasjonene, men at de ikke kunne bekrefte at det var snakk om en russisk rakett. Pressetalsmann John Espen Lien ved FOH på Reitan i Bodø sier at de fortløpende analyserer slike hendelser.

– Normalt indikerer dette en nært forestående våpentesting eller øvingsaktivitet. Vi kan bekrefte fenomenet, og all aktivitet og hendelser blir fortløpende analysert av oss, sier Lien

Raketteorien får også støtte av meteorologer. Hilde Holdhus i Storm er sikker på at det er snakk om en rakett.

Dette lyset kunne folk i Nord-Norge
  observerer like før klokken åtte onsdag morgen. Nå mener flere at det
  er en rakett. Dette kan stemme med meldingen fra et russisk amatørradioforum.
  (Foto: Jan Erik Steine )
Dette lyset kunne folk i Nord-Norge observerer like før klokken åtte onsdag morgen. Nå mener flere at det er en rakett. Dette kan stemme med meldingen fra et russisk amatørradioforum. (Foto: Jan Erik Steine )

– Det stemmer med banen lyset fulgte. Det blå sporet er nok røyken etter raketten, sier hun.

Storm-meteorolog Inge Johannessen forklarer ringene rundt lyset med fuktig luft.

– Akkurat nå er det et område med fuktig luft 8–9000 meter oppe i atmosfæren, og ringene dannes når det skarpe lyset fra raketten brytes i et tynt lag med iskrystaller, sier han.

Raketteorien styrkes også av en melding på den maritime varslingstjenesten Navtex som sendte ut en melding om en planlagt rakettutskyting ved Arkangelsk i Kvitsjøen onsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En russisk Typhoon-ubåt. (Foto: Wikimedia.commons)
En russisk Typhoon-ubåt. (Foto: Wikimedia.commons)

– Jeg ble helt forfjamset

Kathrine S. Willumsen på Sortland filmet lyset.

– Jeg ble helt forfjamset. Det var som en spiral som gikk rundt og rundt. Spiralen sendte ut et slags grønt lys, nesten som nordlys, som så ut som en lyskaster eller en rakett, forteller Willumsen til tv2nyhetene.no.

Dette lysfenomenet ble observert i hele Nord-Norge i desember
  2009. (Foto: Odd Magne Haugen)
Dette lysfenomenet ble observert i hele Nord-Norge i desember 2009. (Foto: Odd Magne Haugen)

Sammen med en rekke andre filmet og fotograferte hun lysfenomenet som varte i noen få minutter på himmelen.

Og på spillsider har det til og med blitt lansert muligheten for at det kan være julenissen som har blitt observert, men med den usannsynlige oddsen på 100:0.

Også her er teorien om en russisk rakett mest populær.

Den russiske ambassaden i Oslo sier til VG Nett at de ikke har informasjon om at noe missil har blitt skutt opp onsdag morgen.

Pressetalsmann John Espen Lien ved FOH på Reitan i Bodø sier til TV 2 at det er liten tvil om at det kan være noe annet enn en rakett.

– Kan Forsvaret fastslå at det var en rakett?

– Vi vil ikke slå fast men det kan godt dere gjøre, sier Lien med et litt skjult smil om munnen.