Torsdag vil verdens øyne og ører være rettet mot fredsprisvinneren Barack Obama, og hva han kommer til å si om supermakten USAs rolle i verden i sin drøye 20 minutter lange tale fra rådhussalen.

Vil ta opp Afghanistan-opptrapping

Nobelprisen vil være en test for Obama, mener The New York Times, og påpeker det paradoksale i at Obama vil motta prisen bare ni dager etter at han annonserte en militær opptrapping i Afghanistan.

LES KJETIL H. DALES BLOGG: Obamas vanskelige tale

Nøkkelpersonen bak talen Obama holdt på det militære West Point-akademiet var rådgiveren Ben Rhodes, som nok en gang må sørge for en hårfin balansegang og treffe både nasjonalt og internasjonalt med formuleringene som brukes i talen.

Her foretar Ben Rhodes en siste sjekk av talen Barack Obama holdt i Kairo i juni i år. (Foto: Saul Loeb)
For Obama vil motta fredsprisen som krigspresident, og dette kommer å bli tatt opp i talen han holder i Oslo torsdag, bekreftet Obamas pressetalsmann Robert Gibbs mandag.

To dager etter at Obama holdt talen på West Point, satte han seg ned med sine to rådgivere Ben Rhodes og Jon Favreau og begynte på taleskrivingen.

Er presidentens utenrikspolitiske stemme

31 år gamle Ben Rhodes er omtalt som Obamas «utenrikspolitiske stemme», og var den som samarbeidet tett med presidenten om den svært viktige talen han holdt i Kairo tidligere i år.

– Han gjorde endringer helt i siste liten, fortalte Rhodes om samarbeidet med Obama i et intervju om talen som ble tatt godt imot i den muslimske verden.

31-åringen startet sin karriere som taleskriver for Obama under valgkampen, og brukte Starbucksfillialer som kontorer mens Obamateamet reiste rundt.

I dag har han et hemmelig kontor i Eisenhower Executive Office Building, og han sier at Obama går gjennom manuset mange ganger før han er fornøyd.

– Bruker masse tid på googling

– Det som gjør Obama misfornøyd, er utvannet og innholdsløst språk, har Ben Rhodes sagt om sitt skrivende samarbeid med verdens mektigste mann, ifølge Politico.

For å kunne gi talene Obamas språkdrakt, har Rhodes gått gjennom alle talene Obama tidligere har holdt og samlet informasjonen i en egen database.

– Jeg bruker bokstavelig talt masse tid på googling, sier Ben Rhodes om dette arbeidet.