Forskere og meteorologer føler seg relativt sikre på at lysfenomenet som ble observert over Nord-Norge onsdag morgen er en rakett. Folk i Nordland, Troms og Finnmark kunne like før klokken åtte onsdag observere et merkelig lysfenomen på himmelen.

Fenomenet varte i flere minutter og så ut som en lysende snurrebass høyt på himmelen.

Sendte ut advarsel

Teoriene om at det nettopp er en rakett som har blitt observert kan stemme godt overens med en melding fra et russisk nettforum som ser ut til å være drevet av radioamatører. En melding som kan stamme fra russisk kystvakt eller den russiske nordflåten er publisert på forumet.

Meldingen er også å finne på det maritime varslingssystemet Navtex som gir varslinger om meteorologiske meldinger og annen viktig informasjon for skipstrafikk.

«COASTAL WARNING ARKHANGELSK 94 SOUTHERN PART WHITE SEA 1.ROCKET LAUNCHING 2300 07 DEC TO 0600 08 DEC 09 DEC 0200 TO 0900»

Direkte oversatt kan meldingen oppfattes slik: «Kystadvarsel for Arkangelsk, sørlige deler av Kvitsjøen. Rakettoppskytning fra 9. desember klokken 02.00 til 09.00. og fra 10. desember klokken 01.00 til 09.00»

Dette lysfenomenet ble observert i hele Nord-Norge i desember 2009. (Foto: Odd Magne Haugen)

Lysfenomenet over Nord-Norge ble observert like før klokken 08.00 tirsdag morgen. Og ut ifra banen på lysfenomenet kan det stemme med en rakett skutt opp fra dette området.

I meldingen blir det også gitt retningslinjer for hvilke korridorer flyene skal navigere etter for å ikke komme inn i rakettens bane.

– Meldingen kan stamme fra russisk kystvakt eller lignende, sier Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Brekke tror spiralmønsteret kan tyde på at raketten har kommet ut av kontroll. En rekke russiske oppskytninger med det interkontinentale Bulava-missilet fra samme område har feilet gjentatte ganger. Tidligere i år ble det annonsert at en ny oppskytning ville skje i desember.

Bulava-missilet har opptil ti stridshoder blir skutt opp fra undervannsbåter og har en rekkevidde på 8.000 kilometer. Bulava er Russlands svar på det amerikanske rakettskjoldet.

Se video av lysfenomenet her (filmet av Kathrine S. Willumsen):

Forsvaret analyserer hendelsen

Storm-meteorolog Hilde Holdhus er ganske sikker på at det var en rakett som ble observert tirsdag morgen.

– Det stemmer med banen lyset fulgte, sier hun. Det blå sporet er nok røyken etter raketten, sier Holdhus.

Også nylig ble det observert en rakettoppskytning. Forsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter forteller til tv2nyhetene.no at det ble gjort en tilsvarende observasjon på himmelen 3. november. Da bekreftet russiske myndigheter tidlig at det var en russisk rakett skutt opp fra en undervannsbåt.

Brekke tror at dette også kan være tilfelle denne gangen.

Hilde Holdhus er sikker. - En rakett. (Foto: Ronald Toppe)

Pressetalsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan i Bodø bekrefter overfor tv2nyhetene.no at russiske myndigheter har annonsert såkalte fareområder i Kvitsjøen og Barentshavet.

– Normalt indikerer dette en nært forestående våpentesting eller øvingsaktivitet. Vi kan bekrefte fenomenet, og all aktivitet og hendelser blir fortløpende analysert av oss, sier Lien.

Russisk opptrapping

De siste par årene har blant annet flyaktiviteten av russiske militærfly langs norskekysten blitt trappet kraftig opp. Blant annet har strategiske bombefly fra det russiske flyvåpenet gjort hyppige tokt så langt sør som til Storbritannia.

Ikke siden den kalde krigen har norske F-16-fly ha måttet gå på vingene og avskjære russiske fly for å hevde norsk suverenitet. Aktivitetsnivået nå er på høyde med antall avskjæringer som ble foretatt under den kalde krigen.

su27-flanker ( © PEK)

Senest for to uker siden måtte F 16-fly avskjære to strategiske bombefly av typen Tupolev Tu-95 med Nato-betegnelsen «Bear H.» utenfor norskekysten. Flyene dukket opp utenfor Øst-Finnmark og gikk helt ned til sørlandskysten før de forsvant. Hele veien i internasjonalt luftrom.

I løpet av 2008 ble det observert hele 87 russiske militærfly, både bombefly og jagerfly, langs norskekysten. Så langt i år har norske jagerfly vært i luften og identifisert over 75 russiske fly.

Mer penger og intens trening i det russiske militære er noe av bakgrunnen for den økte treningen utenfor norskekysten.

ANGREPSUBÅT: Bildet viser en russisk ubåt av Akula-klassen i overflatestilling et sted i Østersjøen i januar 1994. (Foto: Wikimedia.commons /US department of Defence)