Hva synes du Jens bør ta opp med Obama? Skriv inn din mening nederst i artikkelen!

Barack Obama blir i Norge i bare 26 timer i forbindelse med at han mottar fredsprisen. På torsdagen er det satt av tid til et kort møte med Jens Stoltenberg før Nobelseremonien i Oslo rådhus senere på formiddagen.

Kanskje bør Stoltenberg føle seg privilegert, for den amerikanske presidenten har barbert norgesprogrammet sitt og bortprioriterer blant annet Nobelkonserten på fredag.

Til TV 2 uttalte Jens Stoltenberg tidligere denne uken at han ikke vil legge klimapress på Obama under presidentens Norgesbesøk, fordi Obama møter nok motbør på hjemmebane i det spørsmålet.

Gode råd

Men det mangler likevel ikke på råd fra andre personer i den norske offentligheten, om hva Stoltenberg bør ta opp på møtet som ifølge Aftenposten kan bli så kort som 35 minutter.

Professor i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo, Ole E. Moen, mener Stoltenberg bør bruke tiden godt og tror vår statsminister vil snakke om blant annet regnskogbevaring hvor Norge har vært aktive, nordområdene og verdens energisituasjon.

– Han bør i hvert fall ikke bruke tiden på høflighet og å skryte av utsikten fra kontoret, mener USA-eksperten.

Mari Eifring, som er leder i Rød Ungdom og står bak planleggingen av demonstrasjonen mot den amerikanske presidenten, mener personlig at Obama ikke burde fått fredsprisen. Når han likevel har fått den og kommer til Norge mener hun Stoltenberg bør bruke Obama-tiden godt:

– Han bør snakke om Afghanistan og at Norge ikke vil sende flere soldater dit, og så bør han også tydelig si at det er USA som kan legge press for å få en slutt på ulovlige israelske bosetninger, forteller Eifring.

Klimafokus

Eifring håper også Stoltenberg oppfordrer Obama til å komme med offensive løfter og forpliktelser under klimatoppmøtet i København. En annen som håper Stoltenberg tar opp klimasaken med Obama er klimaprofessor Jørgen Randers.

– Jens Stoltenberg bør understreke hvor fantastisk viktig det er at Obama følger opp Al Gores plan om å bygge ut storskala vindkraft på den amerikanske prærien, og bruke kraften til å drive elektriske biler bygget i Detroit, sier Randers til Aftenposten i dag.

Randers, som er tidligere leder for lavutslippsutvalget, har også merket seg Obamas klimamotstand på hjemmebane, og mener Stoltenberg bør nevne det.

– Alt er avhengig av diskusjonen om Obamas klimaplan i Senatet, og Stoltenberg bør si at Obama har Norges fulle støtte.

Hva synes du Jens bør ta opp med Obama? Skriv inn din mening nederst i artikkelen!