Eduardo Frei Montalva var president i Chile fra 1964 til 1970. (Foto: HO/REUTERS)
Eduardo Frei Montalva var president i Chile fra 1964 til 1970. (Foto: HO/REUTERS)

Chiles tidligere president ble likvidert

Chiles tidligere president Eduardo Frei Montalva døde ingen naturlig død i 1982, men ble likvidert av Pinochet-regimet, hevder en chilensk dommer.

Alejandro Madrid tok mandag ut tiltale mot Frei Montalvas tidligere sjåfør, en lege som arbeidet på oppdrag for militærjuntaen og et tidligere medlem av Augusto Pinochets hemmelige politi.

Septisk sjokk

Tre andre er også tiltalt for å ha bidratt til å dekke over likvidasjonen av mannen som ledet Chile i årene 1964 til 1970 og som senere ble en skarp kritiker av Pinochet.

Obduksjonsrapporten slo opprinnelig fast at den 71 år gamle Eduardo Frei Montalva døde av såkalt septisk sjokk etter en brokkoperasjon, men nye analyser foretatt tidligere i år avdekket at han i virkeligheten ble forgiftet.

– Injisert med gift

Det ble funnet spor etter to kjemiske stoffer i den døde. Ett av stoffene ble tidligere benyttet i sennepsgass, mens det andre benyttes i rottegift.

– Han ble injisert med giftstoffer, noe som førte til andre komplikasjoner som svekket immunsystemet hans. Det var dette som forårsaket dødsfallet, opplyste dommer Alejandro Madrid mandag. (©NTB)