Gro Harlem Brundtland taler under Hopenhagen Live som arrangeres i forbindelse med klimakonferansen. (Foto: AMDI THORKILD/AP)
Gro Harlem Brundtland taler under Hopenhagen Live som arrangeres i forbindelse med klimakonferansen. (Foto: AMDI THORKILD/AP)

Brundtland: – Obama gir håp

Barack Obamas deltakelse på klimamøtet i København styrker håpet om å få til en avtale, mener Brundtland.

Barack Obamas deltakelse på klimamøtet i København styrker håpet om å få til en avtale, mener FNs klimautsending Gro Harlem Brundtland.

– Det viser at amerikanerne tar klimaproblemet 100 prosent på alvor, sier Gro Harlem Brundtland til NTB.

Meldingen om at Obama vil delta i innspurten av klimaforhandlingene kom i helgen, og Brundtland tror beslutningen kan påvirke også andre land til å sende sine øverste representanter til toppmøtet.

– Det blir vanskelig for andre statsledere å si: Obama kommer, men jeg blir hjemme.

Opprinnelig var det meningen at den amerikanske presidenten skulle besøke møtet denne uken, nærmest som en stopp på vei til Norge for å motta Nobels fredspris. I så fall ville han ikke ha kunnet delta i forhandlingene sammen med resten av de over hundre stats- og regjeringssjefene som har meldt sin ankomst.

Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen slo fast at en ny internasjonal klimaavtale er innen rekkevidde da han åpnet toppmøtet mandag.

(©NTB)