klimajens_680
klimajens_680

Stoltenberg vil ikke gi Obama klimakritikk

Til tross for at Norge har utpekt USA som en av verstingene når det gjelder klimautslipp, vil ikke Jens Stoltenberg kritisere eller legge press på Barack Obama når han kommer til Norge.

FNs klimatoppmøte i København startet mandag.

Statsminister Jens Stoltenberg er forsiktig optimist, men frykter for konsekvensene for jordkloden hvis verdens land ikke blir enige om en forpliktende klimaavtale.

– Det er tre ting som er viktige i København. Det ene er at det blir enighet om de overordnede målene, at verdens utslipp skal ned med 50 prosent innen 2050 og at vi får forpliktende mål om utslippsreduksjoner innen 2020. Det andre er enighet om penger. Den rike verden må være med å betale for utslippsreduksjoner i den fattige verden. Det tredje er enighet om stans i avskogingen, og på det området tror jeg vi kan få en avtale som kan begynne å virke allerede neste år, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Katastrofale konsekvenser

Det store målet med klimatoppmøtet er å hindre at temperaturen på jordkloden øker med mer enn to grader. Stoltenberg mener konsekvensene kan bli katastrofale hvis man mislykkes.

Les også: Frykter klimafiasko i København

– Det kan føre til store skader. For eksempel at vi ikke kan dyrke mat der vi dyrker mat i dag. Det kan bli økt havnivå, som fører til at millioner av mennesker blir tvunget til å flytte. Og det kan bety at vi får nye sykdommer, nye insekter. Altså, vi kan få ganske store problemer i hvordan menneskene skal leve her på jorden.

Kamp mot avskoging

Statsministeren fremhever kampen mot avskoging, og da særlig regnskogene, som det viktigste strakstiltaket. Hans eget månelandingsprosjekt, derimot, CO2-fangstanlegget på Mongstad, ligger så langt fram i tid at han nå sammenligner sin månelanding med fremtidige charterturer til Månen.

Se et lengre intervu med Jens Stoltenberg i videovinduet under.

368976

– Det som kan skje raskt er stans i avskoging, det kan skjer veldig fort. Det som vil ta noe lengre tid er karbonfangst, men begge deler er veldig viktig.

– John F. Kennedy sa at de skulle klare på det på ti år da han lanserte sin månelanding på 60-tallet. Du vil altså ikke gi en tidsfrist på din månelanding?

– Men vi har jo på en måte allerede landet på månen. Teknologien er jo der. Den er tatt i bruk noen steder, for eksempel på det norske gassfeltet Sleipner. Måler et å gjøre den billigere slik at vi kan ta teknologien i bruk over hele verden og i stort omfang. Vårt mål er ikke å lande alene på månen kun en gang. Det har vi gjort allerede. Men det er å arrangere charterturer til månen. Da får vi et stort omfang og det er det vi trenger, ikke bare en tur, sier Stoltenberg.

Torsdag skal Stoltenberg ha samtaler med Barack Obama i Oslo.

– Vi kommer til å snakke mye om klima, og det jeg kommer til å si, er for det første at jeg er veldig glad for at USA nå tar lederskap, sier Stoltenberg.

Vil ikke kritisere klimaverstingen

Men selv om Norge mener USA er en klimaversting, vil ikke statsministeren kritisere eller legge press på Obama i sine samtaler med den amerikanske presidenten.

– Obama er på vårt parti. Han støtter det Norge og verden står for når det gjelder å lage forpliktelser og tallfestede mål om utslippskutt. Hans utfordring er også verdens utfordring, nemlig om han får dette gjennom i kongressen og i senatet, og da får vi heller støtte han i det arbeidet, sier Stoltenberg.

Hele avtalen i København avhenger av at Usa går lenger enn hva man tidligere har sagt.

Mener Stontenberg må si ifra når han har sjansen

Naturvernforbundet mener Stoltenberg må gi Obama beskjed om dette når han får sjansen.

– Han trenger ikke nødvendigvis å ta ham for seg, men det å fortelle Obama at USA er en nøkkelspiller i disse forhandlingene og derigjennom legge et press på USA, det må Norge gjøre, sier lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, til TV 2 Nyhetene.

Bellona derimot finner ikke noen grunn til å kritisere Stoltenberg for å være unnfallende overfor Obama.

– Jeg håper de setter seg ned og har en ordentlig konstruktiv samtale om miljø, men vi vet alle at en internasjonal avtale som man ikke får backing for nasjonalt, det er ikke mye verdt. Da må han en ny runde med å kreve klimakutt gjennom lovverk og det kan ta lengre tid, sier Ballona-leder Frederic Hauge.