PS kjørt bil i 80 år
PS kjørt bil i 80 år

Olaus har kjørt bil i 81 år

I 1928 satte Olaus Bernhoft Forseng seg bak rattet for første gang. Nå er han 91 - og har kjøpt seg ny bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1918 bodde det 2.565.994 mennesker i Norge. USAs president Woodrow Wilson presenterer sine "14 punkter" for oppgjøret etter 1. verdenskrig.

Borgerkrig bryter ut i Finland, Russland flytter sin hovedstad fra Petrograd til Moskva, en alvorlig influensaepidemi, Spanskesyken, rammer verden der mellom 20 og 40 millioner mennesker antas å omkomme. Første verdenskrig endte da våpenhvile ble inngått, Adolf Hitler ble tildelt Jernkorset av første klasse, Hamarkameratene ble stiftet og brennevin ble kun solgt på resept.

Dette året kom også Olaus Bernhoft Forseng til verden og bare ti år etter satt han for første gang bak rattet. Da begynte en lidenskap til kjøretøy som har gjort at han nå, 91 år gammel, akkurat har handlet seg nok en bil.

Kjørte opp som 17-åring

– Ting har forandret seg fra den gangen jeg først satt bak rattet i en bil. Min pappa kjøpte seg ny lastebil i 1928 og det var nok der jeg for første gang fikk prøve å ratte en bil. Han kjørte grus og jeg husker godt hvor stort det var å få sitte i den digre bilen. Etter det har det blitt mange kjøreturer, sier han til Rana Blad:

Da han var 17 skulle Olaus opp til førerprøven. Testen besto av en kjøretur rundt sentrum og ett eneste spørsmål. Dette kunne han ikke svaret på.

– Hvor fort kan du kjøre over torget i torgtiden, var spørsmålet, men det kunne ikke jeg svare på. Sensoren, en bodøværing som allerede var sur, ga meg beskjed om å komme tilbake etter to timer etter at jeg hadde studert litt mer. Jeg gikk ut og fikk med meg et lite hefte.

Påkjørt av tre damer

- Da jeg kom tilbake forklarte jeg at jeg ikke fant svaret på spørsmålet i boka, men det gjorde ikke sensoren heller og dermed ble han ekstra irritert. Jeg fikk da beskjed om at jeg hadde bestått, ler han.

Mange år og mange biler har gått siden den gang, og i sommer bestilte han seg en ny bil. Det ser han på som den mest naturlige ting i verden.

– Mercedesen eide jeg i 24 år og det var en flott bil. Jeg hadde passet godt på den og det var ingen feil eller mangler på den. 17. mai ble jeg påkjørt av tre damer i en bil og plutselig var jeg uten transport. Det var en uvant situasjon for meg og jeg måtte ha meg en ny en.

Tyskerne tok bilen

- Etter en stund bestemte jeg meg for en Volkswagen Touran. Den var litt brukt, men for meg virker den ny. Kjøreegenskapene er fortreffelige, men jeg må si at Mercedesen fortsatt er et savn. Jeg blir liksom ikke helt fortrolig med den nye bilen, men det går seg sikkert til, sier han.

Med tanke på alle bilene han har eid opp gjennom årene har utviklingen vært enorm. Spesielt kjøreegenskapene mener Forseng har blitt bedre.

– Min første bil kjøpte jeg i 1939 og den betalte jeg 6.000 kroner for. Det var mye penger den tiden og det var trist da den ble rekvirert av militæret. Alle som fikk den beskjeden måtte møte opp i Mosjøen for å avlevere bilene der. Tyskerne tok denne bilen til slutt og siden har jeg aldri sett den.

For mye klaging

- Det var en bil som bare bremset på to hjul og det kunne være risikabelt. Den bilen og bilen som jeg nettopp har kjøpt kan ikke sammenlignes. Det er to forskjellige verdener. I dag er det bare å trykke på gassen og gi seg i veg, sier Forseng.

I 25 år jobbet han for Vegvesenet og etter det like mange år som drosjesjåfør i Rana. Derfor har bil og transport vært en stor del av hans liv og han har kjørt på mang en krøttersti. Derfor forstår han ikke at så mange klager på vegen slik den er i dag.

– Jeg synes det er for mange klager, synes ikke du det? Det sandes og strøes bare det er kommet et lite snøfall og vegene har aldri vært bedre. Allikevel så klager folk og det forstår jeg ikke. Jeg synes det blir for mye av den slags, sier han.

Trenger bilen

Selv om han i november fylte 91 år så har han ikke tenkt å legge nøklene på hylla. Han holder på så lenge han får lov til det.

– Legene er blitt strengere med åra, men jeg har fått fortsette nok et år. Det spørs bare hvor lenge de lar meg holde på? Hvis jeg ikke hadde hatt bilen så hadde det blitt et enormt savn. Kona er 83 år og dårlig til beins og derfor trenger vi bilen for å komme oss rundt. Vi får se hva det blir til, sier Olaus Bernhoft Forseng før han setter seg i bilen og kjører nydoningen tilbake i garasjen.

Er du på bruktbiljakt? Sjekk oversikten i Brooms bruktbilguide - klikk her: