iran teheran demonstrasjoner (Foto: Scanpix)
iran teheran demonstrasjoner (Foto: Scanpix)

Her er bildene Iran ikke vil du skal se

Iranske myndigheter har stengt tilgangen til internett. Likevel skal videobilder av massive demonstrasjoner ha lekket ut på YouTube.

Ifølge øyenvitner skal politifolk ha gått løs på demonstranter med køller og tåregass under mandagens student-demontrasjon i hovedstaden Teheran.

Stengte nettet

Iranerne skulle mandag offisielt minnes tre studenter som ble drept under den tidligere sjahens regime i 1953. Denne dagen blir også kalt Studentenes dag. Men det var ventet at opposisjonelle studenter ville benytte anledningen til å gjenoppta sine protester mot det omstridte presidentvalget i juni i år.

For å forhindre omverdenen innsyn i massedemontrasjonene la myndighetene ned forbud for utenlandsk medier til å dekke studentenes møter. Tilgangen til internett ble også stengt, sammen med mobilnettet.

Brøt forbudet

Likevel skal iranske borgere ha klart å publisere videoer som angivelig viser store menneskemasser demonstrere foran universitetet i Teheran.

Se video av demonstrasjonen i videovinduet under.

Det har så langt ikke vært mulig å få bekreftet bildenes autensitet, men YouTube ble også kanalen for opposisjonelle under demonstrasjonene etter presidentvalget i sommer. Også den gangen ble internett og mobilnettet stengt i Iran, for å kneble alle former for protester mot president Mahmoud Ahmadinejad.

– Falske videoer

Noen av videoene som er datert 7. desember 2009 kan imidlertid avskrives som falske, ifølge Norges ambassadør i Teheran, Roald Næss.

– Mange av disse bildene er ikke fra i dag, har vi avslørt. I mange av videoene kan vi se strålende sol og grønne trær, men her det en overskyet dag med brunt løv på trærne. Jeg vil tro at demontstrantene er opptatt av å få sitt budskap ut til omverdenen og at det da legges ut gamle opptak, sier Næss til TV 2 Nyhetskanalen.

Men flere av videoene, som skal være tatt opp mandag, viser mennesker som holder opp plakater med slagord mens de roper «død over diktatoren». Det er ingen tegn til vold eller opprørspoliti.

Vold mot demonstranter

Men vitner hevder overfor nyhetsbyrået AP at den paramilitære gruppen Basiji har gått til angrep på kvinner og menn med batonger. Demonstrantene skal ha svart med å kaste stein på militantene.

Ved Amir Kabir universitetet skal Basiji ha tatt seg inn på området og forsøkt å bryte opp en marsj der flere hundre studenter deltok. Militantene skal ha skubbet og dradd med seg demonstranter.

President Ahmadinejads motkandidat i valget, Mir Hossein Mousavi, har sagt at han støtter studentens planer om protestmarkeringer mandag.

iran teheran demonstrasjoner  (Foto: Scanpix)
iran teheran demonstrasjoner (Foto: Scanpix)