kannibaler gravplass (Foto: Antiquity)
kannibaler gravplass (Foto: Antiquity)

Her er kannibalenes gravplass

Arkeologer fant den groteske «avfallsplassen» der 500 spiste mennesker er begravet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 7000 år gamle gravplassen ble gravet ut i Herxheim i sørvest-Tyskland i 1996 og utforsket igjen mellom 2005 og 2008, skriver magasinet Antiquity.

Kan ha blitt grillet på bål

Til sammen ble det funnet rester av 500 lik som arkeologene mener har vært ofre for kannibaler. De maltrakterte kroppene inkluderer også barn og ufødte barn, ifølge forskerne, som hevder de har funnet beviser som støtter teorien om kannibalisme.

– Vi har sett mønstre i benrester hos dyr som viser at de er blitt grillet på spyd. De samme mønstrene så vi igjen på disse menneskerestene, sier leder for ekspedisjonen, Bruno Boulestin til BBC.

Fant bitemerker

Arkeologene skal også ha funnet tegn på at bena er blitt brukket og kuttet, hvilket er en indikasjon på kannibalisme. Men samtidig innrømmer Boulestin at det blir vanskelig å bevise at menneskene ble kokt.

Andre forskere har avvist kannibalisme-teorien og antydet at fjerningen av menneskekjøttet kan ha vært del av en begravelsesrituale. Men Boulestin står fast ved at likrestene bar preg av å ha blitt maltraktert med hensikt. Det ble også funnet spor av bitemerker i bena.

Sultperiode

Den tyske gravplassen stammer fra yngre stenalder. I samme periode begynte landbruket å spre seg i sentral-Europa.

Forskerteamet bak en artikkel publisert i Antiquity mener kannibalisme på denne tiden var utbredt i Europa, trolig på grunn av perioder med stor hungersnød.