En isskulptur av en isbjørn på Kongens Nytorv i København lørdag. Klimaekspert Svein Tveitdal tror ikke København møtet vil føre til tilstrekkelige utslippskutt. (Foto: SCANPIX/TV 2)
En isskulptur av en isbjørn på Kongens Nytorv i København lørdag. Klimaekspert Svein Tveitdal tror ikke København møtet vil føre til tilstrekkelige utslippskutt. (Foto: SCANPIX/TV 2)

Frykter klimafiasko i København

Det sannsynlige utfallet av klimamøtet vil ikke være nok til å snu utviklingen, mener forsker.

Forventningene til klimaforhandlingene i København har økt etter at Barack Obama har meldt sin ankomst til de avgjørende sluttforhandlingene.

I tillegg til den amerikanske presidenten, kommer statsledere fra hele verden til toppmøtet som starter mandag og varer frem til 18. desember.

Målsettingen til de 190 statene som kommer til den danske hovedstaden, er å ta et stort skritt mot en avtale som reduserer faren for katastrofale klimaendringer.

Les mer: Dette er klimatoppmøtet i København

Ville kalt det fiasko

Svein Tveitdal, klimaekspert og miljøambassadør i Arendal kommune, har imidlertid lave forventninger til møtet.

– Hvis vi går to år tilbake, til klimakonferansen på Bali, så ville det som er et sannsynlig utfall nå blitt sett på som en fiasko den gangen. Da lagde man en politisk avtale om at nå skulle man komme fram til en bindende politisk avtale, sier Tveitdal til TV 2 Nyhetskanalen mandag morgen.

– Om man skal trekke fram noe positivit, så er det at bådde USA, Kina og flere store utviklingsland er kommet på banen, sier Tveitdal.

Se reportasje fra København (reporter: Finn-Ove Hågensen)

368896

Men om man tar utgangspunkt i hva forskerne sier er nødvendige kutt i klimagassutslipp, er det ifølge Tveitdal helt sikkert at man ikke vil nå en avtale om det.

– Det vil være veldig overraskende om Obama kommer på banen med noe mer enn det han har forsleått for Kongressen, og som ennå ikke er godkjent, sier Tveitdal.

For lite

Obama har satt som mål å redusere utslippene med 17 prosent i forhold til 2005-nivået. Men det er bare tre prosent under 1990-utslippene. Forskerne mener de rike landene må kutte utslippene med mellom 25 og 40 prosent i forhold til 1990.

– Jeg tror kanskje Obama får gjennomslag for sitt mål, men poenget er at det er for lite, sier Svein Tveitdal.

Det er ventet at totalt 15.000 forhandlere, politikere, aktivister og journalister er ventet å delta under klimatoppmøtet.