FREMTIDEN: Partileder Dagfinn Høybråten samler partiet til møte i Stavanger for å planlegge fremtiden.  (Foto: Josefsen, Jon Michael/Scanpix)
FREMTIDEN: Partileder Dagfinn Høybråten samler partiet til møte i Stavanger for å planlegge fremtiden. (Foto: Josefsen, Jon Michael/Scanpix)

Vil gi bort mer av vaksinene

Norges 9,4 millioner doser svineinfluensavaksinen kan være altfor mange. KrF vil gi bort mer av vaksinen til fattige land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

9,4 millioner vaksinedoser mot svineinfluensa ble kjøpt inn av norske myndigheter. Men antall smittetilfeller synker over hele landet. Samtidig er det mange nordmenn som ikke vil ta vaksinen. Det gjør at Norge har et stort overskudd.

– Det er helt klart at helsemyndighetenes store innkjøp gjør at vi har mange millioner flere doser enn det Norge trenger, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Han har sendt brev til helseministeren om Norge må gi vekk en større del av vaksinene til u-land.

– Vi synes det er på sin plass å gi bort mer til fattige. Fra før har regjeringen varslet at man vil gi bort ti prosent, vi mener man kan gi bort en god del mer enn det, sier Høybråten.

Åpner for å gi bort mer

I sitt svarbrev til KrF åpner helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for å gi en større donasjon av både vaksinen og legemiddelet Tamiflu til andre.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen kan fortelle at myndighetene har fått brev og flere henvendelser om vaksineoverskuddet.

– Vår hensikt er ikke å ruge på dette vaksinelageret. Vi håper så fort det er mulig å la andre på jordkloden få tilgang på svineinfluensavaksinen sier Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen forteller at man hele tiden har fått nye anbefalinger knyttet til influensasituasjonen.

– Vi trodde først alle trengte to doser, men nå viser det seg at de fleste bare trenger en dose, dermed vil vi ha mange millioner flere doser enn det vi trenger, sier Ingebrigtsen.

– Må være sikre

Det finnes allerede systemer etablert av Verdens helseorganisasjon som kan distribuere ut eventuelle vaksiner til fattige land.

Men helsedepartementet her hjemme vil forsikre seg om at det er trygt å gi bort overskuddsdoser.

– Vi må være sikre på at vi ikke gir bort noe vi egentlig trenger, sier Ingebrigtsen.

– Derfor vil helseministeren konferere med våre egne fagfolk og også drøfte dette med de internasjonale miljøene, sier Ingebrigtsen til TV 2.

Dagfinn Høybråten og en samlet utenrikskomité bestående av opposisjonen forventer at regjeringen følger opp saken.

– Jeg venter at regjeringen kommer med et konkret forslag til Stortinget i løpet av våren, sier Høybråten.