helge_andre_njåstad (Foto: TV 2)
helge_andre_njåstad (Foto: TV 2)

Velger oppdrett foran villaks

– La villaksen dø ut hvis det er nødvendig for å drive oppdrett, sier to ordførere som er lei forskernes massive kritikk mot næringen.

– Jeg synes oppdrettsnæringen er viktigere enn å ta vare på villaksen hvis man ikke kan klare begge deler, sier ordfører Helge Andre Njåstad i Austevoll (Frp) til TV 2.

Han støtter holdningen til Frøya-ordfører Hans Stølan (Ap), som tidligere i uken sa til Adresseavisen at Norge bør velge oppdrett foran villaks.

– Jeg synes oppdrettsnæringen har fått mye kjeft fra veldig mange i veldig lang tid. Vi må som kystkommuner ta til motmæle. Vi ser hvor viktig oppdrettsnæringen er, understreker Njåstad.

– Miljøkriminalitet

Villaksen i Norge kan dø ut i løpet av få år, mener sentrale forskere.

– Situasjonen akkurat nå er svært kritisk, og kan bli katastrofal hvis vi ikke får kontroll på lusemengden i oppdrettsnæringen, sier seniorforsker Torbjørn Forseth i Norsk institutt for naturforskning.

Fylkessekretær Alv Arne Lyse i Norges Jeger- og Fiskerforbund reagerer sterkt på ordførernes holdning.

– Vi synes dette tenderer mot ren miljøkriminalitet. Man kan ikke drive en næring basert på å utrydde den norske villaksen. Det er nesten som om man ikke tror sine egne ører.

Kjemper for næringen

– Vi har tatt forskerne på alvor litt for lenge. Vi må ta oppdrettsnæringen på alvor, sier Njåstad.

Austevoll-ordføreren vil bruke det nyetablerte nettverket for kystkommuner til å kjempet for oppdrettsnæringa.

Han mener flere politikere i Arbeiderpartiet burde vært like ærlige som Stølan.