SLUTT MED PILLER: Gamle på sykehjem må på et tidspunkt slutte  med pillene og dø istedenfor å ta ressurser fra yngre generasjoner, mener  psykolog. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
SLUTT MED PILLER: Gamle på sykehjem må på et tidspunkt slutte med pillene og dø istedenfor å ta ressurser fra yngre generasjoner, mener psykolog. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Vil stoppe medisinering av de aller eldste

Psykolog mener ressurser heller må brukes på yngre mennesker med sykdommer som kan helbredes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De aller eldste på norske sykehjem må på et tidspunkt slutte med pillene og dø istedenfor å ta ressurser fra yngre generasjoner. Det mener psykolog Kari Vigeland.

Den tidligere generalsekretæren i Human-Etisk Forbund ber politiske myndigheter om å sette et tak på bevilgningene til smertelindrende og livsforlengende behandling for de aller eldste, skriver Vårt Land.

– Tsunami av eldrebølge

Vigeland viser til at det i årene som kommer vil bli mange flere eldre over 90 år og kaller eldrebølgen for en tsunami.

– Mange våger ikke å ta tak i problemet. Det er ikke et mål å utvikle medisiner som skal få oss til å leve til vi blir 130 år, sier Vigeland til Human-Etisk Forbunds nettsider.

– Bruk ressursene på yngre

Vigeland mener at ressursene må brukes på yngre mennesker med sykdommer som kan helbredes, framfor å hjelpe de aller eldste til å leve år etter år med mange ulike sykdommer.

– Jeg er for aktiv dødshjelp for dødssyke som ber om det, men det jeg argumenterer for denne gangen er heller passiv dødshjelp, å avstå fra behandling slik at folk kan få dø av sykdommene sine, sier hun til Vårt Land. (©NTB)