Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig ble en ni års etterforskning avsluttet, og konklusjonen var knusende. Den katolske kirken har i flere tiår bevisst holdt overgrep og mishandling hemmelig, kun for å redde kirkens navn og rykte.

14.000 ofre

Avsløringene har skapt sterke reaksjoner i den irske befolkningen, som krever at den katolske kirken retter opp i skadene. Flere ordener inne den katolske kirken har allerede tilbudt seg å betale erstatning til de 14.000 registrerte overgrepsofrene, og til det irske utdanningsdepartementet.

Torsdag ble det kjent at den store ordenen Sisters of Mercy punger ut med over en milliard norske kroner. Pengene skal gå til overgrepsofre, utdanningsdepartementet og til diverse veldedighetsorganisasjoner.

Notorisk barnemishandling

Sisters of Mercy er en av de 18 katolske ordener som ble funnet skyldig i notorisk barnemishandling, i sine skoler og barnehjem. Mishandlingen som ble avdekket pågikk fra midten av 1900-tallet og fram til 1990-årene.

Den irske regjeringen bekrefter overfor nyhetsbyrået AP å ha mottatt pengene, men ville ikke kommentere ytterligere. I en pressemelding sier Sisters of Mercy-ordenen at den beklager lidelsene til barna «av hele sitt hjerte».

– Vi håper at dette bidraget vil vise at våre nonner er trofast til verdiene godtgjørelse, ansvar og forsoning, heter det i pressemeldingen ifølge AP.

Eiendommer overdras

Pengene som tilbys fra søstrene i denne omgangen inkludere et fond til støtte for overgrepsofre og deres familier. En rekke av de enorme og verdifulle eiendommene som den katolske kirken besitter skal dessuten overføres til statlig eierskap.

I 2001 inngikk den katolske kirken et forlik med staten om en milliard kroner i erstatning, like mye som Sisters of Mercy alene gir fra seg denne gangen. Men forliket høster massiv kritikk fra befolkningen, som mener kirken slipper for billig samtidig som skattebetalerne må betale erstatningen som overgrepsofre krever fra staten.

Katolske prester og nonner er fortsatt en sentral del av Irlands utdanningssystem. Da landet ble uavhengig fra Storbritannia på 1920-tallet ga landets myndigheter den katolske kirken hovedansvaret for skole og helsestell.

Den dag i dag er det ifølge AP katolske ordener og prestegjeld som står som offisielle eiere av de fleste skolene. Sisters of Mercy-ordenen eier flere viktige sykehus i hovedstaden Dublin.