Utenriksminister Jonas Gahr Støre beholder jobben. (Foto: Marit Hommedal/SCANPIX)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre beholder jobben. (Foto: Marit Hommedal/SCANPIX)

Jonas Gahr Støre «reagerer sterkt» på Kongo-dom

Utenriksministeren vil ta kontakt med sin kollega i Kongo for å protestere mot dødsstraffene.

Norge reagerer sterkt på dødsdom i ankesaken mot to nordmenn i Kongo.

Tar kontakt med kongolesisk utenriksminister

– Jeg reagerer meget sterkt på de nye dommene i Kisangani, hvor de to norske statsborgerne igjen har blitt dømt til døden. Norge er en prinsipiell motstander av dødsstraff, og jeg vil så snart som mulig igjen ta kontakt med DR Kongos utenriksminister for å formidle dette budskapet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

– Jeg vil i min samtale også klart avvise de deler av domslutningen som omtaler at den norske stat står solidarisk ansvarlig for erstatningen. Jeg vil også ta sterk avstand fra at de er dømt for spionasje til fordel for Norge. Norge er ikke part i denne saken, sier utenriksministeren.

Kritisk til rettsprosessen

Utenriksministeren stiller seg kritisk til forhold ved rettsprosessen, blant annet manglende tolkning ved dagens domsavsigelse.

Norges ambassadør til DR Kongo vil møte kongolesiske myndigheter i Kinshasa for å formidle et tilsvarende budskap og overlevere en formell note i saken. Det samme vil vi gjøre overfor DR Kongos ambassade i Stockholm fredag.

– Representantene fra UD vil forbli i Kisangani enda noen dager for å bistå de norske statsborgerne i denne vanskelige situasjonen, og for å vurdere hva slags hjelp de vil trenge framover, sier utenriksministeren.

Kritiske røster i Norge, deriblant bistandsadvokat Morten Furuholmen og nordmennenes familie, har bedt om at norsk diplomati må settes inn for å få Moland og French hjem igjen til Norge. Men om dette er i planene til utenriksministeren sto det ingenting om i pressemeldingen fra departementet.