Myndighetene så ingen annen råd enn å avlive de fastfrosen svanene. (Foto: Aust Agder Blad)
Myndighetene så ingen annen råd enn å avlive de fastfrosen svanene. (Foto: Aust Agder Blad)

Fastfrosne svaner måtte bøte med livet

Trist svanesang i Risør.

– Det er ikke noe vi gjør med lett hjerte, men av og til må vi avlive dyr av hensyn til dyrevelferden, sier Torbjørn Eikeland til tv2nyhetene.no. Eikeland er leder i viltnemnda i Risør kommune og ble koblet inn i saken etter at svanene ble observert fastfrosset i isen.

Nytteløs redningsaksjon

Aust Agder Blad fortalte torsdag om de uheldige svanene som satt fast i isen i Bossvika i Risør kommune. De ble observert onsdag, og samme kveld gjorde brannvesenet et forsøk på å få løs dyrene.

Men isen var for tykk til at en båt kunne knuse den og for tynn til å bære en mann. Dermed var det ikke mulig å berge svanene uten å risikere liv og helse.

– Fuglene vil også bli veldig stresset av situasjonen og kan dø av det, sier Eikeland.

Bråkaldt

Torsdag formiddag ble fuglene skutt med jaktrifle og jaktammunisjon. Da hadde både Mattilsynet og Fylkesmannens miljøvernavdeling uttalt seg om saken.

Torbjørn Eikeland sier at de har hatt problemer tidligere på akkurat samme sted. Det er et grunt område med brakkvann hvor svanene trives godt. Dessverre fryser det fort.

– Det ble veldig fort kaldt den natta, og det var nede i 8-10 kuldegrader. Vanligvis klarer svanene å ta seg opp på isen, men disse frøs altså fast, sier Eikeland.