Knut Moland sitter hjemme og følger domsavsigelsen mot sin sønn Tjostolv Moland i Kongo. (Foto: Tipser-MMS til 0225/)
Knut Moland sitter hjemme og følger domsavsigelsen mot sin sønn Tjostolv Moland i Kongo. (Foto: Tipser-MMS til 0225/)

Knut Moland: – De er ondskapsfulle og korrupte

Tjostolv Molands far raser mot domstolen etter at sønnen er dømt til døden for andre gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tjostov Moland er dømt til døden for konspirasjon, spionasje, drap og drapsforsøk. I tillegg er han dømt til 20 års fengsel for ulovlig bestittelse av våpen. Det ble klart da ankesaken i Kisangani ble avsluttet torsdag ettermiddag.

Joshua French er også dømt til døden for de samme forhold: Han dømmes for drap, drapsforsøk, konspirasjon, og spionasje. Han får også fengselstraff i 20 år på grunn av ulovlig bestittelse av våpen.

Det melder VG Nett som er til stede i rettssalen Kongo.

– Onde og korrupte

Fra PC-skjermen i hjemmet sitt i Vegårdshei har Knut Moland fulgt domsavsigelsen mot sønnen Tjostolv og kameraten hans Joshua. I sju timer har han sittet klistret foran skjermen før han fikk den lite hyggelige nyheten.

– Jeg er ikke overrasket over dommen, men jeg er sint over å se et slikt overgrep. De er ondskapsfulle og korrupte hele gjengen, tordner Knut Moland til TV 2 Nyhetene.

Han tror heller ikke dommen kom som en overraskelse på sønnen. Allerede tidlig under domsavsigelsen var det tydelig hvilken retning retten ville gå.

– Skjøt ham i hodet

– Nordmennene truet sjåføren med våpen, og ba han komme seg ut av bilen. Sjåføren skjønte ikke engelsk, og Moland skal da ha skutt ham i hodet (...) Videre forsøkte French å drepe vitnet Kasimo, mens Moland gikk etter Kepo, før de to klarte å rømme, leste dommeren før han dømte de to nordmennene til døden.

Pengekravet mot de dømte og den norske stat ble redusert fra 4,5 milliarder kroner til rundt tre milliarder kroner. Moland tror kravet er nedjustert etter ordre fra høyeste hold.

– Storbritannia gir mye pengestøtte til Kongo og jeg tror presidenten har beordret et lavere krav, sier Moland.

Joshua French har delt statborgerskap mellom Norge og Storbritannia.

Det ene vitnet, Kasongo, får også et erstatningsbeløp. Det samme gjelder enken etter den drepte sjåføren. Retten avviser erstatningskravet til drapsofferet Abedi Kasongos barn. Det samme gjelder søsteren, en onkel og det ene vitnet, Kepo, fordi han har fått endret status fra vitne til informant.

Var forberedt

Da Moland og French ble funnet skyldige på alle tiltalepunkter og dømt til døden i forrige rettsrunde, ble dommen mottatt med spontan applaus fra tilhørerne i rettslokalet.

Nordmennenes juridiske rådgiver, advokat Morten Furuholmen, fortalte tidligere på torsdag at både Moland og French var forberedt på at de fikk dødsstraffer torsdag.

Furuholmen håper at saken kan ankes videre til høyesterett i Kinshasa, men frykter at høyesterett vil flytte til Kisangani og at saken fortsetter der.

– Døde om ett år

Knut Moland mener denne saken bare har to utganger.

– Om ett år så er de to guttene på frifot her hjemme eller så ligger de under jorda i Afrika. De klarer ikke ett år til i fengsel der nede, avslutter Knut Moland.