anne_lise_bottolfsen (Foto: Per Odd Grevsnes/TV 2)
anne_lise_bottolfsen (Foto: Per Odd Grevsnes/TV 2)

Stemplet som evneveik som barn – får ikke erstatning

Som sjuåring ble hun plassert på skole for evneveike, og utsatt for grove overgrep. Men Anne Lise Bottolfsen får ikke erstatning.

«En evneveik jente med psykisk utviklingshemming og skrivevansker» – det var karakteristikken Anne Lise Bottolfsen ble gitt av det offentlige i barndommen. Hun ble plassert på en spesialskole for evneveike i Bergen

Evneveike og åndssvake

– De blandet oss i lag med evneveike, vi fikk samme behandling som de evneveike. Vi fikk mange ganger høre at vi var åndssvake også, sier Bottolfsen til TV 2 Nyhetene.

Det har preget henne gjennom hele livet.

– Jeg kom på arbeidskontoret i Fana i Bergen og skulle søke etter en jobb. Det kunne jeg ikke få fordi jeg hadde gått på skole for evneveike, forteller hun.

Feil skole i erstatningsspørsmål

Og nettopp fordi hun er oppvokst på en spesialskole for evneveike og ikke på en spesialskole for barn med atferdsvansker får hun ingen erstatning av staten.

– Det innebærer at alle som var på spesialskole for evneveike, som vi kalte det den gangen, de må dokumentere og bevise mye mer for å få erstatning, sier Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Kari Kjønaas Kjos.

Kjos sitter i billighetserstatningsutvalget og har kjempet i snart fire år for at også denne gruppen skal få erstatning.

– Jeg sitter og leser omtrent de samme historiene, uten å tenke hvilket barnehjem eller skole det skjedde. Og så når det kommer til vedtak får jeg ikke gi samme erstatning som jeg ellers ville gjort, fordi det stå ordet «evneveik» bak ordet «spesialskole», sier Kjos.

Ingen selvfølge for SV

Torsdag tar Stortinget stilling til om barn som er oppvokst på spesialskole og utsatt for overgrep skal behandles likt i erstatningssaker. Men for Sosialistisk Venstreparti er dette ikke åpenbart.

– Det er ingenting som er åpenbart her i livet. Vi trenger en ordentlig utredning for å fatte de riktige vedtakene i Stortinget, sier Akhtar Chaudhry, stortingsrepresentant og justispolitisk talsmann i SV.

For Anne Lise Bottolfsen er erstatningen viktig.

– Da får jeg i alle fall et bevis på at jeg ikke skulle vært der. Det er det jeg vil ha et bevis på, sier hun.