40 år etter at Terje Olsen som niåring fulgte Neil Armstrongs skritt på månen hjemme i Hakadal foran et splitternytt fjernsyn, ser det ut til at nittedølen får sitt livs største drøm oppfylt.

Alt er mulig. Jeg tror ikke jeg er veldig spesiell som har fått til dette.

– Jeg blir den første nordmannen i verdensrommet, forteller 49-åringen i et telefonintervju han ga torsdag kveld til tv2nyhetene.no fra Virginmogulen Richard Bransons private øy Necker Island, som er en del av de britiske jomfruøyene.

Turen skal etter planen bli gjennomført allerede til våren eller sommeren neste år.

Se presentasjon av hvordan reisen blir i videovinduet nederst i artikkelen

Bekreftes av Virgin Galactic

Verdens første kommersielle romselskap Virgin Galactic bekrefter overfor tv2nyhetene.no at de har Olsen på den eksklusive passasjerlisten til den første turen ut i verdensrommet.

TREFFES OM KVELDENE: Terje Olsen oppholder seg denne uken på den private paradisøya Necker Island sammen med Virginsjef Richard Branson (til høyre) (Foto: privat mmsbilde)
Den mediesky forretningsmannen skriver seg dermed inn i norsk romfartshistorie.

David Clark, som er astronautkontakt i Virgin Galactic, skriver dette i en epost til tv2nyhetene.no:

– Terje var den første nordmannen til å melde seg på, og vi regner med at han blir den første nordmannen som flyr, skriver Clark i eposten.

Les mer: 300 har betalt for tur i verdensrommet

Ikke uventet er Terje Olsen ganske fornøyd med situasjonen.

Tv2nyhetene.no følger Terje Olsen til verdensrommet


NESTE STOPP:

Mandag 7. desember avdukes romfergen av Richard Branson i Mojaveørkenen i California.

– En guttedrøm oppfylles

– Det er hyggelig å passere Idar Vollvik, men Petter Stordalen hadde vært mer gøy å passere, fleiper Terje Olsen fra paradisøya der han denne uken har delt bord med mangemilliardæren Richard Branson og kona.

LES OGSÅ: Vollvik ble ikke første norske romturist likevel

I 2005 erklærte mobilgründeren Idar Vollvik i et intervju med Dagbladet at han ville bli den første nordmannen i verdensrommet. Men han må altså se seg slått av Terje Olsen.

- Men hvordan har du fått råd til dette?

KYSSER MODERSKIPET: Richard Branson kysser moderskipet «WhiteKnightTwo», som er døpt «VMS Eve» etter hans mor. (Foto: Jim Koepnick)

– Det vil jeg ikke kommentere, ikke hva jeg har betalt for det, heller. Gjennom et nettverk jeg ikke trodde at jeg hadde, er jeg blitt invitert til å bli med.

–Jeg har hatt interesse for dette helt siden tredje klasse på skolen, da jeg så Neil Armstrong gå på månen. Det som jeg er med på nå, er i aller høyeste grad en guttedrøm som går i oppfyllelse, svarer Olsen til tv2nyhetene.no.

Reisen ut i verdensrommet vil vare i om lag to timer. Terje vil oppleve å fly i fire ganger lydens hastighet og få boltre seg i vektløs tilstand i 100 kilometers høyde over bakken.

Litt nervøs for helsetester

Gleden over å være første nordmann ut i verdensrommet er blandet med lett nervøsitet foran testene som skal gi ham grønt lys før reisen.

– Jeg er litt nervøs, for jeg skal gjennom noen helsetester først, sier Terje Olsen.

Han blir litt lettet da han får høre forsikringene fra romfartseksperten Erik Tandberg om at det er tilstrekkelig med en normal helse for turen som vil finne sted til neste år med romfartøyet «SpaceShipTwo».

Les mer om romturen her: Disse kravene møter Terje før romturen

Nittedølen håper at hans tidligere erfaringer sparer ham for de verste ubehagelighetene.

– Jeg har vært med på tur i et jagerfly, og spiste ikke frokost før flyturen. Og jeg har seilt tvers over Atlanteren uten å bli sjøsyk. Romturen kan bli en tøff belastning, men jeg tror ikke det skal ikke være noe problem, sier Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UT I VERDENSROMMET: Med et slikt totrinnsfly fra Virgin Galactic skal nordmannen Terje Olsen ut i verdensrommet i 2010.

Ble kjent med Richard Branson

49-åringen ble kjent med Richard Branson gjennom deres felles lidenskap for veldig raske biler.

– Første gang jeg traff Richard, var i Abu Dhabi i den siste Formel 1-sesongen. Så ble jeg invitert til øya hans, forklarer Terje Olsen - som er villlig til å lette litt på sløret om sitt forhold til Branson.

Er på milliardærens private øy

Olsen har denne uken oppholdt seg på Necker Island, som er den private øya til Richard Branson, grunnleggeren og presidenten av Virgingruppen.

PARADISØY: Terje Olsen beskriver Richard Bransons private feriested Necker Island som en paradisøy.
Necker Island ble kjøpt opp av den britiske mangemilliardæren for 30 år siden, og har vært besøkt av en rekke berømtheter som prinsesse Diana, David Beckham, Oprah Winfrey og Beyonce.

– Et mer fantastisk sted har jeg aldri sett, forteller Terje Olsen til tv2nyhetene.no om oppholdet på den eksklusive øya.

49 år gamle Terje Olsen er den første nordmannen som er påmeldt til Virgin Galactics turer i verdensrommet (Foto: privat)
Her skal han være fram til avdukingen av Virgins romferge i Mojaveørkenen i California mandag 7. desember.

– Alt er mulig

49-åringen beskriver romeventyret han har foran seg som noe veldig spesielt, og vedgår at han på mange måter er priviligert som får lov til å oppleve det han gjør.

– Det er ikke så lett for en nordmann fra det kalde nord å beskrive alt det som skjer, og det å være på denne øya med Richard Branson før avdukingen av romskipet mandag. Men alt er mulig. Jeg tror ikke jeg er veldig spesiell som har fått til dette, sier Terje Olsen til tv2nyhetene.no.

Han har siden mandag vært med på en «bli kjent med hverandre»-uke, der han har fått være sammen med de som er ansvarlige for romturene til Virgin Galactic.

Når han blir spurt om hvordan det er å se 40 år tilbake, til da hans interesse for verdensrommet tok av, husker han et bilde som har festet seg fra bilturen hjem med faren og den nyinnkjøpte TVen i 1969.

– Han skjulte TVen under et pledd så naboen ikke skulle se den.

Se Virgins presentasjon av hvordan romturen blir: