Jens Stoltenberg (Foto: SCANPIX)
Jens Stoltenberg (Foto: SCANPIX)

Sjokktall for Jens

Arbeiderpartiet går på en historisk smell på TV 2s ferske gallup i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsministerens parti går tilbake hele seks prosentpoeng siden begynnelsen av november.

Taper på strid

Velgerne flykter fra Arbeiderpartiet etter den åpne striden mellom regjeringspartiene. Partiet får bare 28,6 prosent på en fersk måling TNS Gallup har laget for TV 2 i desember, en tilbakegang på hele seks prosentpoeng fra forrige måling.

– Det er en dårlig måling og det henger nok sammen med diskusjonen om biodrivstoff, sier Stoltenberg til tv2nyhetene.no.

Les Stein Kåre Kristiansens blogg: Jens rystet av velgernes straff

Statsministeren tar imidlertid ingen selvkritikk for måten han har opptrådt på den siste uken.

– Regjeringen har håndtert saken å på en helt vanlig måte, behandlet den gjennom flere budsjettkonferanser, men etter at den ble lagt frem så ble det en del usikkerhet det har vi åpenbart tapt på, sier Stoltenberg.

Flykter fra Ap

Bakgrunnstallene i målingen viser at mens ni av ti som stemte Arbeiderpartiet i høst for en måned siden ville gjenta sitt valg, er det i dag bare 67 prosent som sier det samme.

Partiet går like mye tilbake blant menn som blant kvinner, og mister velgere i alle deler av landet. Tallene viser at Arbeiderpartiet mister et betydelig antall velgere både til partiene på høyresiden, men også til lillesøsteren i regjeringen, SV.

Tilbakegangen på seks prosentpoeng er historisk. Ikke siden Søviknes-saken rystet Fremskrittspartiet i 2000 har et parti falt like mye fra en måling til den neste på målingene til TNS Gallup.

Kjetil Løset blogger om målingen: Historisk nedtur for Ap

SV øker

Sosialistisk Venstreparti kan notere seg for en fremgang på 2,1 prosentpoeng til 8,2 prosent.

For første gang på svært lang tid henter SV flere tidligere Arbeiderpartivelgere enn de mister tilbake til storebror i regjeringskvartalet.

Senterpartiet får en oppslutning på 5,7 prosent (+ 0,1).

Blå opptur

Den store vinneren på desembermålingen til TV 2 er Høyre. Partiet går frem med hele 4,0 prosentpoeng fra november og får en oppslutning på 22,8 prosent.

Bakgrunnstallene viser at Høyre nå er jevnstore med Arbeiderpartiet i Oslo og Akershus.

Fremskrittspartiet kan notere seg for en oppslutning på 23,1 prosent (+ 0,4).

Nærmer seg flertall

De to partiene på høyresiden nærmer seg flertall på målingen med 83 mandater. Høyre får 41 mandater (+ 11 fra valget) og Fremskrittspartiet 42 mandater (+ 1 fra valget).

Dermed er de to partiene på høyresiden klart større enn regjeringspartiene som samler 76 mandater. Arbeiderpartiet får 51 (- 13 siden valget), SV får 15 mandater (+ 4 siden valget) og Senterpartiet 10 mandater (- 1 siden valget)

Smått i sentrum

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 4,7 prosent (- 0,6), mens Venstre får 3,6 prosent (- 0,8). Begge de to sentrumspartiene kjemper dermed mot sperregrensa. KrF får på denne målingen 8 mandater (- 2) og Venstre 2 mandater (som de fik ved valget).

Rødt får en oppslutning på 1,3 prosent (- 0,2), mens andre partier og lister får til sammen 2,0 prosent (+ 1,0). Blant de andre partiene nevner de spurte denne gang Miljøpartiet de grønne og Pensjonistpartiet.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 956 personer i tidsrommet 24. november – 1. desember. Feilmarginen er +/- 1,4 - +/- 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.