Barack Obama vinker farvel fra Air Force One (Foto: AFP)
Barack Obama vinker farvel fra Air Force One (Foto: AFP)

Derfor får Obama fredsprisen

Mange var kritiske da Obama ble tildelt fredsprisen. Men Nobelkomiteen var ikke i tvil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Overdreven ros kan være uønsket og pinlig, skriver Los Angeles Times i en kommentar da det ble kjent at Barack Obama får Nobels fredspris.

Kritikere mente at det var altfor tidlig å gi prisen til Obama etter bare ni måneder som president. I løpet av den korte tiden er det ikke mulig å utrette nok til å gjøre seg fortjent til prisen, mente kritikerne.

Andre mente at en amerikansk president som leder et land i to kriger, ikke kan vinne en fredspris.

– Har tent et håp

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland forventet debatt om tildelingen. Han levner imidlertid ingen tvil om at presidenten virkelig fortjener prisen.

– Det er sjeldent at en person i den grad som Obama har fanget verdens oppmerksomhet og tent et håp blant verdens folk om en bedre fremtid, sa Jagland da prisvinneren ble annonsert 9. oktober.

I sin begrunnelse legger Nobelkomiteen vekt på Obamas ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid.

«Komiteen har lagt spesiell vekt på Obamas visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen», heter det videre.

Les hele begrunnelsen på Den Norske Nobelkomites hjemmesider.

Nye takter

Det er ingen tvil om at Obama har staket ut en helt ny retning for amerikansk politikk etter åtte år med George W. Bush bak roret i USA.

  • I september ble det kjent at Obama legger til side planene om et rakettskjold i Polen og Tsjekkia, til fordel for det han kalte et mer fleksibelt rakettforsvar.
  • Obama har sammen med Russlands president Dimitrij Medvedev uttrykt et mål om å få til en avtale om å redusere antall atomvåpen.
  • Obama har hele tiden vært imot krigen i Irak, og sa i valgkampen at han ville trekke alle amerikanske soldater ut av Irak så fort han ble president. I juni ble kontrollen over landets byer overlatt til irakiske styrker, men fortsatt står en stor amerikansk stabiliseringshær i landet.
  • Obama har arbeidet for en politisk løsning i Midtøsten. Han har gitt sin fulle støtte til en selvstendig palestinsk stat, og krever at Israel må stanse et byggeprosjekt i de annekterte områdene øst i Jerusalem og på Vestbredden.
  • Obama representerer en helt annen tilnærming til FN enn forgjengeren. I sin første tale til FNs hovedforsamlingsom president sa Obama at USA har lagt til side skepsisen mot FN og ba verdens ledere følge ham inn i en ny tidsalder med internasjonal samhandling.

Obama har også tatt tak i klimaproblemene. I november uttalte han målet om å kutte USAs CO2-utslipp med 17 prosent i forhold til 2005-nivået. Dette tilsvarer 3 til 4 prosent i forhold til 1990-nivået, som er det nivået de fleste andre land måler sine kutt ut fra.

Siterte fra Koranen

Presidenten vakte også oppsikt da han i en tale til den muslimske verden i Kairo i juni siterte fra Koranen.

– Som Koranen forteller oss: «Vær Gud bevisst og si alltid sannheten.» Og det vil jeg prøve å gjøre, snakke sant så godt jeg kan. Jeg har stor tro på at våre felles interesser som mennesker er mektigere enn kreftene som driver oss fra hverandre, sa Obama i talen.